Пролетен базар на книгата на открито 2018

Тъй като по време на този базар имах само няколко часа на разположение да пообиколя книжния форум, ще споделя по-скоро лична импресия, отколкото „репортаж”. Тази година, поради председателството на България на ЕС, НДК се превърна в окупирана зона, което не позволи традиционния панаир да се проведе в сградата. Затова пък далеч по-пролетно и свежо изглеждат шатровите площи в градинката пред „двореца”, някои от които на мястото на многоъгълния… „шедьовър” на Старчев. Времето също се оказа благосклонно към издателите и не ги удави, макар пък някои да споделиха, че жаркото слънце също не е плюс за книгите им.

Част от търговците бяха искрено разочаровани от обстановката, тъй като верните им читатели не знаели къде и кога ще бъде тазгодишното издание и участието им е по-скоро олимпийско, отколкото пазарно. За други обаче, решението за този панаир се явява като deus ex machina, защото ги поставя наравно с всички останали, а не на четвъртия етаж на тягостното НДК. Още докато вървях към градинката дочух няколко случайни разговора. Единият беше на двама охранители, които мъдро заключиха: „Нека чете народът!”, а другият на две възрасни жени, едната, от които не знаеше какво точно се случва в шатрите, но каза: „Нека да идем да видим!” В този ред на мисли, дали „Пролетния базар на книгата на открито” успя да привлече и случайни минувачи, или загуби голяма част от четящата си аудитория, превръщайки се в улично събитие?

Погледът ми само прелетя през щандовете, но няма как да не отбележа няколко издания изпълнени с илюстрациите на български художници, които си заслужават да им се обърне внимание.

На пъстрия щанд В7 откриваме две бебешки книжки – последна книга на Мая Бочева „Кой стаята разбърка” и „Чудовището Бу обича да яде“ на Станимира Петрова.

Катя Антонова представи своята последна книга именно на панаира – „Принцесешки истории” с илюстрации на младата художничка Мира Мирославова. Щандът е Б16, а издателството (разбира се!) е Рибка.

Издателство „Лист” (шатра 1) реализира единайсетата си книга от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”, чийто автор е Едуард Къмингс, а илюстратор е Юлиян Табаков.

Една от последните изненади в сферата на илюстрацията бе на издателство Ентусиаст (шатра 4), дело на Сотир Гелев (автор и илюстратор) – „Как Лора се научи да брои до десет“.

Съвсем „прясна” е и новата книга на Радостина Николова, автор на поредицата за мотовете, която ни запознава с „Кико без крила” и илюстрациите на Матея Аркова. Издателството е Мармот, под шапката на Мотовете (да няма объркване, Б17)

Наскоро излязоха и новите приключения на „Лупо и Тумба, част 1” на писателката Петя Кокудева с илюстрации на Ромина Беневенти, реализирани от „Жанет 45” (А15). Издателството представи и книгата на Виктор Самуилов „Нъцки”, разбира се с илюстрации от Люба Халева.

Срещнах се и с Никола Райков на щанд Б10, за чиято последна книга „Приказка от два свята” ви разказахме наскоро. Първият тираж май-май вече се изчерпа!

И не на последно място трябва да отбележим изложбата „Радост, тъга и надежда” – 16 илюстрации за детски книги от български художници, с  куратор Антон Стайков, в шатра В. Тя бе представена по време на Международния литературен фестивал за деца и младежи, който се проведе като част от Културната програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Текст и снимки: Милена Радева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *