Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

1 ден Bolоgna Children’s Book Fair 2022 – Ново начало по време на война

Днес Facebook ми напомни, че за пръв път съм била в Болоня през далечната 2012 година. Беше изключително странно. Помня, че ме беше страх, защото не знаех какво да очаквам.

Днес десет години по-късно, нямах възможността да съм в Болоня, поради лични и работни причини, а толкова много ми се искаше да съм там. Но, стига за мен, нека си поговорим за Bolgna Children’s Book Fair 2022.

 

Откриването на панаира по традиция се състоя в централната зала на Bologna Firere, встъпителната реч бе на Gianpiero Calzolari (председател на Bologna Firere), който изрази своята радост, че след две дълги и тежки години на отсъствие на панаира от световната книжна сцена, всички сме отново тук. Тази година в панаира са се включили 1070 издателства от 90 страни. „Ние всички сме с натъжени сърца от случващото се на прага на Европа и сме съпричастни с хората и децата в Украйна. И бих искал да благодаря на Марко Момоли и Елена Пацоли, за това колко близко се чувстваме до тях [децата в Украйна], като отделиха специално пространство на украинските издатели. Мисля, че това е символ на това, зад което и ние заставаме и като култура, и като солидарност.”

Gianpiero Calzolari (председател на Bologna Firere), снимка BCBF

Няма как да не засегнем тази тема в точно този момент и ще припомним, че BCBF излезе с официално становище на 1 март 2022 г., че не подкрепя военните действия на Русия в Украйна и че прекратява сътрудничеството с всички руски държавни институции. В знак на солидарност и гласност на войната в Украйна, страната е представена на 59-тия панаир на детската книга в Болоня с украинския национален щанд, щанд „манифест“ (зала 26, A174). Украинските издатели, които винаги са присъствали на панаира, ще бъдат представени от поредица от протестни плакати срещу продължаващата война и насилието. Националният щанд е призив към всички участници в панаира, за да могат да популяризират разпространението на тези плакати и да покажат своята солидарност с украинския народ – казват организаторите на BCBF 2022.

И тази толкова ясна и отговорна позиция нито е странна, нито чужда за подобни форуми. Ще си позволим да припомним, че Панаирът на книгата във Франкфурт през 2018 беше с фокус върху случващото се в Турция в този момент.

Националният щанд на Украйна, благодарим за снимката на Николай Кънчовски, изд. Мармот

Във вторник, 22 март 2022 г., в 17:45 ч. Illustrators Café ще даде сцена на израелския автор Etgar Keret за лекцията „Какви истории можете да разкажете по време на война?”. Лекцията ще бъде излъчена на живо онлайн, а ние ще се опитаме да ви я представим и на вас.

„Войната, която промени Рондо“, Романа Романишин и Андрий Лесив, изд. Софтпрес

Извънредното положение в Украйна накара BCBF да работи и по други проекти, за да гарантира истинско присъствие на панаира на всички украински издатели, автори и илюстратори. Достоен почит към украинските издателства се прави чрез изложба „Украински книги“, която се намира Service Centre в сътрудничество с Украинския институт за книга. Изложбата събира книги, избрани от победители и кандидати от предишни издания на наградата BolognaRagazzi, докато други са донесени на панаира, в техните преводни издания, от издатели от всички краища на света. Колекция от нови книги е пристигнала от Украинския институт за книгата благодарение на мрежа от доброволци. Изложбата включва и две специални книги, които разглеждат темата за войната с цел улесняване на разбирането на децата на този въпрос.

Vijna, Sco Zminyla Rondo от Романа Романишин и Андрий Лесив („Войната, която промени Рондо”, между другото книгата бе наскоро издадена в България от издателство Софтпрес, а приходите от всички продадени екземпляри на Българския червен кръст в помощ на пострадалите от войната в Украйна) е едната книга, която посетителите на Болоня могат да видят и почувстват. Книгата е уникална сама по себе си, затова сме много щастливи, че можете да я видите и в България.

Другият важен проект е The War: The Children Who Will Never Get to Read Books (Издателство My Bookshelf, Киев, 2022 г.), картинна книга, създадена за много кратко време от Маша Сердюк и илюстрирана от Тетяна Калюжна, произведението е отпечатано в Болоня при доста изключителни обстоятелства в единствен екземпляр, който сега е изложен в Центъра. „Тази книга никога не е трябвало да съществува. Това е книга за деца, които никога няма да могат да четат книги, защото животът им е отнет. Въз основа на истински разкази, книгата цели да разказвайте тези истории без разкрасяване, без сантименталност. Просто голата, неукрасена, грозна истина”.

След тези тежки думи ми е много трудно да се върна обратно към панаира, но нека споменем, че тази година почетен гост е емирство Шарджа (ОАЕ). Sheikh Fahim Bin Sultan Bin Khalid Al Qasimi Executive (Изпълнителен председател на отдела за връзки с правителството на Шарджа) разказа по време на откриването, как само за няколко години от малко книжно изложение, Панаирът на книгата в Шарджа, се е превърнал в един от най-големите в света. Разбира се, днес те представят своята идентичност пред света на книгата, по свой собствен начин.

В първия ден на BCBF 2022 се състоя и традиционната пресконференция на IBBY. Президентът на организацията Mingzhou Zhang, който се включи с изказване от Пекин, поздрави всички със завръщането на панаира и не пропусна да спомене, че IBBY напълно подкрепя Украйна и нейните деца в тези тежки времена. Председателят Patzy Aldana обяви, че Украйна е включена в извънредна програма на IBBY Trust за подкрепа на децата в кризисни ситуации, заедно с децата от Газа, Кабул, Мексико и много други. Полската организация „Reading for all”, ще финансира украинските издателства, закупувайки от тях книги, които да дари именно на украинските деца. Шест протестни плаката ще бъдат включени в изложба по време на BCBF, като всеки може да закупи копие от тях и да подпомогне дейността на IBBY в Украйна.

И разбира се, не на последно място трябва да споделим, кои са тазгодишните носители на наградата Ханс Кристиан Андерсен. Наградените бяха обявени от Junko Yokota председател на журито за 2022, а наградата е спонсорирана от Nami island. Но преди да обявим (и ние), кои са наградените, ето го и шортлиста:

Автори: Marie-Aude Murail (Франция), María Cristina Ramos (Аржентина), Fatima Sharafeddine (Ливан), Peter Svetina (Словения), Annika Thor (Швеция) и Margaret Wild (Австралия)

Илюстратори: Beatrice Alemagna (Италия), Ryoji Arai (Япония), Iwona Chmielewska (Полша), Gusti (Аржентина), Suzy Lee (Република Корея) и Sydney Smith (Канада)

Отличени с най-високия приз в света на детската литература бяха Marie-Aude Murail (Франция) и Suzy Lee (Република Корея).

Скрийншот от обявяването на наградените

Текст: Милена Радева

Снимки: BCBF

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.