Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

1 ден Bologna Children’s Special Online Edition 2020

Тази година Болоня ще ни обедини не в огромните халета на Bologna Fiere, а пред екрана на домашния компютър. И въпреки че всичките ми билети и резервации бяха отменени близо месец преди панаира, който честно си признавам всяка година очаквам със смесени чувства, то някак идеята да съм в Болоня, но по пижама вкъщи също приех със смесени чувства.

Официално откриване имаше, то бе водено от Maria Russo (Children’s Book Editor, New York Times), за която вече съм споменавала, когато представях годишнината на наградите на New York Times, а темата (естествено) беше световната пандемия и настъпилият издателски хаос, които ни сполетяха в началото на годината. В откриването участие взеха Elena Pasoli (Exhibition Manager di BCBF), Bodour Al Qasimi, (ОАЕ), Sophie Giraud (Франция), Jack Jensen (САЩ), Cecilia Silva-Díaz (Испания-Венецуела), Gaia Stock (Италия), Sahar Tarhandeh (Иран), Roger Thorp (Обединеното кралство), Gita Wolf (Индия) и Zhang Yuntao (Китай). Няма да преразкавам думите им, защото можете да ги чуете и видите във видеото, но всеки от тези издатели, представител на собствената си държава, центрира тезата си около няколко неща: книжарниците са затворени; книги в момента не се купуват/продават; конкуренцията за разпространението през 2020 е в онлайн търговията; в Италия тази година няма да бъдат издадени 65% от предвидените заглавия и 25% от тези, които вече са влязли в каталозите на издателите; в Иран негостигът на материали оказва огромно влияние върху индустрията; в Китай вътрешният пазар е определящ; в САЩ и Великобритания издателите обявяват „война“ на Amazon (предполагам знаете за тяхната опция print on demand и Amazon CS); новите заглавия във всички държави ще или вече страдат от силно разклатения пазар, разпространение, липсата на медиен отзвук, материали и затегнати бюджети на всички по веригата. Думите на Gaia Stock обаче, ме стреснаха, защото от една страна ги изказвам всяка година по време на панаира, но друго си е някой да застане и да ги каже пред цялата общост: „В бъдеще ще станем по-избирателни в селекцията. Издаваме твърде много книги и имахме усещането през последните седмици, че е лесно… не точно лесно, но възможно да наблюдаваме кога една книга, която сме планирали да издадем не е необходима. И наистина трябва да усещаме кога някои книги е важно да бъдат издадени като съдържание за нас, за пазара и за чуждия пазар. И разбира се е важно да отбележа, че ако всички ние започнем да издаваме по-малко, то ще започнем да купуваме по-малко издателски права, и това също ще стане проблем. Цялата система ще бъде нарушена“.

Но да преминем към нещо по-позитивно… Както знаете, една от най-големите награди в света на детските книги се връчва на всеки две години по време на Bologna Children’s Book Fair – това е Hans Christian Andersen Award. Първоначално (естествено) тя трябваше да бъде представена през април в Болоня, после стана ясно, че ще се случи в Москва по време на годишната IBBY конференция, последната медийна информация буквално получих миналата седмица, че победителите ще станат ясни днес (4 май 2020), но церемонията ще бъде в Москва догодина. Ето и кои са носителите на приза:

2020 Illustrator Winner – Albertine (Шейцария) Тя създава книги с много нива на интерпретация като илюстратор, но и като автор. В досието ѝ се посочва, че тя е „известна с работата си, която изразява спонтанността заедно с вниманието към детайла, безкрайна прецизност, както и чувство за хумор.“

 

2020 Author Winner – Jacqueline Woodson (САЩ) Досието, представено за нейната номинация, отбелязва, че всички книги на авторката „се отличават с лирически език, силни герои и трайно чувство на надежда. Диалозите са перфектни, историите са неподправени и свежи, а краят засища читателя. “

Ето и цялото видео на IBBY, заедно с крайната селекция:

Разбира се, продължаваме с наградите, които Болоня връчва, а именно BolognaRagazzi Award 2020 – албумът с номинираните вече ви го представихме, а ето и спечелилите:

Болоня винаги е била синоним на илюстрация за детски книги, така че не може да не споделя и ето тази новина… Известната стена, на която не знам дали има илюстратор в света, който да не е закачил поне веднъж своята визитка, флаер, плакат или портфолио, тази година е онлайн. Малко ме подразни това, че художниците са представени само с име, държава и заглавие на творба, без да има каквито и да е контакти, но… така са го решили, така са го направили. В малката ни секция България откриваме цели 13 имена: Лиляна Дворянова, Милена Радева, Stalker Since 1993, Анелия Недкова, Денис Ангелов, Биляна, Мира Мирославова, Borislava Madeit, Ина Христова, Матея Аркова, Милена Симеонова, Адриана Христова, Славена С.

Няма да се впусна в анализ и коментар на огромната маса художници, които са включени, мисля, че буквално има от пиле мляко, затова ви оставям линк. Искрено ви съветвам да НЕ отваряте секцията Италия ( 😉 ), защото ще остареете пред монитора, руснаците също са заели голяма част от платформата, а за щастие или не… не видях Китай.

Утрешния дистанционен онлайн ден ще посветя на илюстрацията, илюстраторите и изложбите с повечко картинки. Както обещавам всяка година – опитвам се да следя всичко, което се случва (не само) в този огромен форум и да ви направя част от събитията, уви, този път без снимки. Честно да си призная… нещо вътре в мен искаше да е в Болоня И тази година. Цялото това бутане, блъскане, снимки, хора, събития, онзи ужасен червен килим, протритите ми пети в края на третия ден, болката в рамената от апарата и компютъра през цялото време, ранно ставане, ярки цветове, объркани полети и дългото прибиране вкъщи с метрото, но… атмосферата! Тя е това, което прави нещата истински!

Милена 🙂

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.