Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

1 ден на ХХ Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

Тази година Националният фестивал на детската книга в Сливен отбелязва своя 20-годишен юбилей. Начало на фестивала даде кметът на града Стефан Радев. „Вече 20 години по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни“, с подкрепата на Община Сливен, Областна администрация Сливен, Министерството на културата, много издатели, спонсори, Сливен се превръща в столица на детската книга. През годините този уникален за България фестивал не само се утвърди като значимо културно събитие за нашата страна, но спечели международен престиж и приятели от чужбина. През трите дни на фестивалната програма много издатели, автори, илюстратори отново ще поведат малките читатели в чудния свят на детската книга. Млади дарования ще отправят своите първи творчески послания. Вярвам, че всеки ще намери своето нещо в богатата фестивална програма”*

* цитат по сайта на община Сливен (www.sliven.bg)

Снимка: www.sliven.bg

В програмата на официалното откриване участие взеха деца от вокалната формация „Морски песъчинки” и НУМСИ „Панчо Владигеров” гр. Бургас, акробалет „Тиара” гр. Айтос и балет „Барби” гр. Сливен, вокална група „Славейче” при II ОУ „Христо Ботев” – Сливен, както и младите актьори Иван Стоянов и Габриела Йорданова.

Снимка: www.sliven.bg

Първият ден от фестивала бе изпълнен с богата и наситена програма. По традиция се проведе кръгла маса с международно участие. Тази година темата бе „Балканските детски литератури и разпространението им в Европа”. Сред участниците бяха проф. д-р Алберт Бенбасат, Весела Фламбурари, Никола Райков, Елица Димитрова, Никола Стоянов и Анета Фурман (Германия), Кристина Дежьо (Унгария), Мартина Салхиова (Чехия), Диана Чули (Албания) и др. Основен фокус на темите бяха трудностите и тънкостите около издаването на детска литература в Европа, българските автори, работещи и живеещи в чужбина и реалният достъп и досег на децата с книгите и техните автори.

В това време се проведоха и няколко представяния на книги от техните автори. Евгения Войнова запозна малките гости с нейните 508 грама любов – „Давид”. Майсторката на феи – Весела Фламбурари, беше неустоима както винаги, а Калоян Захариев представи книгата си „Съкровища, пищови и южни морета”, която издателство „Горната земя” издаде миналата година.

Децата от различни училища в града имаха удоволствието лично да се срещнат с едни от най-любимите детски автори – Виктор Самуилов, Никола Райков, Ангелина Жекова, Кина Къдрев и Георги Константинов.

Евгения Войнова и „Давид“
Весела Фламбурари

През деня бяха открити и три изложби посветени на илюстрацията.

В ХГ „Димитър Добрович” беше представена изложбата на Дамян Дамянов (миналогодишният носител на националната награда „Константин Константинов”). Той спечели приза с двете книги, реализирани през 2016 г. от издателство „Сиела” – „Джелсонимо в страната на лъжците” и „Любими коледни истории”. В изложбата посетителите могат да се насладят и на някои от най-новите произведения на художника: „Как Колето Панкин летя до Бразилия, а Петята Ершов хич не вярваше” (изд. „Лист”, 2017), „Как малкият Клаус стана Дядо Коледа” (изд. „Колибри”, 2017) и „Призрачна гондола” (изд. „Сиела”, 2018). Втората изложба бе посветена на Петър Станимиров и тетралогията с добавена реалност „Пръстенът на нибелунга”. Художникът наскоро завърши работата по четвъртата книга, която беше отбелязана с изложба в залите на Съюза на българските художници. Тук в Сливен, гостите могат да се насладят на богата серия от илюстрациите на художника и да закупят книгите, издадени от ИК „Кибеа”.

ХГ „Димитър Добрович“
Изложба на Дамян Дамянов
„Пръстенът на нибелунга“
Изложба на Петър Станимиров

И не на последно място е и изложбата на носителите на Националната награда „Константин Константинов” в категория „Илюстратор” Ралица Мануилова, Спас Спасов, Ясен Гюзелев, Петър Станимиров, Борис Стоилов, Пенко Гелев, Костадин Костадинов и Силвия Калоянова. Вторият етаж на зала „Сирак Скитник” реално се е превърнал в ретроспективен каталог на наградата, а потъне ли човек в приказките, разказани от художниците… трудно си тръгва.

Базарът на книги също е на площада пред кметството, а фестивалът тече с пълна сила. Нямаме търпение да ви кажем и кои са носителите на наградата тази година, но… утре!

Текст: Милена Радева

Снимки: Община Сливен, Мая Бочева и Милена Радева

(пълен албум със снимки можете да разгледате във Facebook страницата ни)

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.