Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

1 ден на XXI Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

Започна XXI-вото издание на Националния фестивал на детската книга в Сливен, който отдавна вече се е утвърдил като независим център на детската книга в България. Официалното откриване бе дело на Мария Габриел (еврокомисар за цифровата икономика и общество), която благодари за поканата и сподели, че този фестивал я кара да мечтае. „Госпожо директор [Росица Петрова], Вие сте олицетворение на днешните будители. А, вие, творците, правите още по-цветно детството ни, защото детските книги не са само в детството ни, а в целия ни живот!”

Празничната програма, която бе водена от Драгомир Драганов, започна с изпълнение на гайда на Денчо Петров, и продължи с Вокална формация от детски хор „Милка Стоева”, изпълнение на акробалет „Тиара”, балет „Барби” и детска вокална група „Славейче”.

Първият ден на фестивала е традиционно посветен на изложбите на илюстрациите.

Една от чудесните изненади на тазгодишния фестивал, за всички, които не можаха да са в Пловдив в края на януари, е откриването на изложбата на Борис Стоилов „Японски приказки” на издателство Изток-Запад. Изложбата откри актьорът Вангел Апостолов с кратка постановка, свързана с японската култура и приказки, заедно с художника Петър Станимиров, който в краткото представяне определи работата на колегата си като „невероятна изложба”. А илюстрациите са наистина изключително завладяващи с техния тънък контур и динамична композиция, която се разгръща не само в страниците на книгата, но и в самата Зала „Май”.

Вангел Апостолов
Росица Петрова, Борис Стоилов, Петър Станимиров, Вангел Апостолов (от ляво надясно)

Втората изложба, представена в галерия „Сирак Скитник” е на миналогодишната носителка на Националната награда „Константин Константинов” Мая Бочева. Художничката (и автор на част от книгите) представи над 80 пана от над тридесет книги, както и няколко творби, които тепърва очакваме на излязат на българския пазар. По време на откриването на експозицията тя запозна децата и с мобилното приложение-игра към книгата ѝ „Кой светна луната?”, а малките читатели имаха възможност на място да си поиграят с червенокосата героиня Любка Любопиткова.

Мая Бочева

Третата изложба за деня бе на Петър Станимиров, който представи пред сливенската публика изложбата илюстрации и комикси „Пръстенът на нибелунга” с участието на Елена Павлова (автор на текста) и Марияна Златарева (изд. Кибеа). Сравнително наскоро колективът успя да финализира работата по тетралогията и да представи на публиката и уникалното издание под формата на комикс, по време на месеца на комикса в София. Във втория ден от фестивала, художникът ще да направи и майсторски клас и ще разкаже малко повече за това как се правят комикси.

Петър Станимиров
Марияна Златарева, Петър Станимиров, Елена Павлова (от ляво надясно)

Тазгодишната кръгла маса с международно участие, която ще се проведе в две части, е на тема „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове”. Участниците засегнаха теми като „Педагогика и космология” (доц. д-р Младен Енчев), „Фантазията и хуморът в съвременната детска литература” (Никола Райков), „Световете на фантазията. Сериозното, лиричното и смешното в работния процес на една детска писателка” (Весела Фламбурари), „Големите проблеми да се решават сами! Нали затова са големи?” Хуморът като философия в детската литература” (Петя Кокудева), „Фантазия и хумор в детските приказки на Валери Петров” (проф. д-р Алберт Бенбасат), „По следите на хумора в унгарската детска литература” (Естер Хамбургер), „Нонсенсът и хуморът в творчеството на Петър Никъл” (Мартина Салхиова), „Детските желания като пътеводител към други светове в творчеството на Гроздана Олуич” (проф. д-р Йован Лющанович) и „Хуморът в съвременната сръбска поезия за деца” (Деян Алексич). Няма да правим обобщение на дискусиите на участниците, тъй като те са твърде специфични сами по себе си, а сборникът с публикации може да бъде закупен от библиотеката.

Сред премиерите на книги в първия ден бяха „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева, „Ментолчо” на Лили Спасова, „Камен и пиратите” на Елена Павлова и „Злостории” на Явор Цанев. Авторите отговаряха на въпросите на учениците от местните училища и раздаваха автографи, а основните теми във всяка една от книгите бяха обобщени от кратки театрални постановки, които да въведат малките читатели в основната сюжетна линия на произведенията и да провокират техния интерес.

Лили Спасова
Елена Павлова
Явор Цанев

Разбира се първият ден не мина и без много танци, песни и представления не само в залата на драматичен театър „Ст. Киров”, но и на площада в началото на пешеходната алея, където е разположен и базарът на книгите.

Снимки и текст: Милена Радева

Още снимки можете да разгледате в нашата Facebook страница.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.