Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

1 ден на XXII Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

За двадесет и втори път в Сливен се състоя Националния фестивал на детската книга. Независимо от тежките времена, от засилените противоепидемични условия и от преместването на датите от май за септември, организаторите посрещнаха гостите си с пълна програма и широки усмивки. И именно затова за пръв и последен път споменаваме думите „епидемия” и „Ковид-19”, защото не, те не бяха пренебрегнати, но в никакъв случай не са акцент в тези три дни!

Фестивалът по традиция започна с тържествено откриване във фоайето на Драматичен театър „Ст. Киров”. Водещ на програмата бе Драгомир Драганов, а сред официалните лица беше кметът на община Сливен – Стефан Радев. Той поздрави гостите и организаторите с думите „Радвам се, че през годините този фестивал трупа приятели, трупа престиж, трупа интерес. Скъпи деца, книгите ще бъдат верният ви спътник през живота. Ще ви направят по-добри, по-щастливи, по-успешни. ”, поздрави РБ Сава Доброплодни по случай годишнината и откри фестивала.

След официалните речи последваха и приветствията на децата.

Тържествата продължиха на откритата сцена в началото на пешеходната алея на булевард „Цар Освободител”, където жителите и гостите на града можеха да се порадват на представлението и да станат част от празника. Алеята с книжни издания на различни издателства предложи на минувачите някои от най-новите заглавия, които успяха да бъдат реализирани тази година, както и някои книги, които познаваме като наградени именно в Сливен.

И говорейки за книги, няма как да пропуснем представянето им в програмата на фестивала. Първи на малката сцена на драматичния театър стъпиха Марин Трошанов, когото всички познаваме с изключителното му чувство за хумор, в компанията на неуморимия художник Петър Станимиров и не друг, а самият Робот Чапек. Тримата представиха трите части на книгата за Чапек, а пък кой знае – може би чакаме четвърта?!

Последва полъх от морето, с книжката на Красимир Машев – „Вятърче на море”, която развесели децата и вълната от смях и ръкопляскания заля малката зала на театъра. Последва и премиерата на „Ама че работа”.

По обяд на първия ден в залата на галерия „Сирак Скитник” беше открита изложбата с илюстрации от международния студентски конкурс „Из приказния свят на Валери Петров”, посветен на 100 години от рождението на писателя. Изложбата откриха директора на библиотеката – Росица Петрова и и художника Борис Стоилов. Те наградиха отличилите се участници. Сред тях бяха участници от Чехия, Босна и Херцуговина, както и студенти от цяла България, включително и Художествената академия в София. Техните творби можете да разгледате в залите на галерията.

В зала „Май” традиционно откри изложба художникът Борис Стоилов, този път негова достойна конкуренция бе неговият син – Ясен (него познавате от първата изложба на „Биенале на илюстрацията 2018”). Дуото баща и син представиха пред публика някои от последните си творби под общата тема „Фантазии”, сред които най-новите илюстрации към книгата „Младият англичанин“.

В това време в се състоя и откриването на документалната изложба „65 години Регионална библиотека „Сава Доброплодни” и изложба – рисунки от конкурса „Библиотеката – моят остров на съкровищата” с самата библиотека.

Следобедът премина под в „Приключение в Долната земя: Коледари срещу хали” и прекрасната Елена Павлова, която не само знае как да пише за деца, но и да  говори с тях. Въпросите валяха, а отговорите провокираха още и още въпроси.

Миналогодишният носител на Националната награда Константин Константинов в категорията илюстрация – Виктор Паунов, представи своите произведения в изложбената зала на ХГ „Димитър Добрович”. Изложбата откри Петър Станимиров, който пожела на колегата си много успехи и отбележи шеговито „Я, и двамата сте скорпиони!“. Изложбата включваше едни от най-известните детски книжки на художника, с които са израсли редица деца.

В това време „Уличният мюзикъл” на театър „Хамелион”, който беше изнесен на откритата сцена в центъра на града, сякаш беше увертюрата, към представлението, което тепърва предстоеше. Само час по-късно в голямата зала на Драматичния театър се състоя и тържествен концерт, посветен на 65-годишнината от създаването на РБ „Сава Доброплодни”- Сливен. Оставяме кадрите сами да говорят за случилото се, защото ние останахме безмълвни, опиянени от всичко случило се и даващи си сметка, че това е само първият ден на фестивала.

В очакване на втория, репортажът ни приключва тук, а утре (днес) ще стискаме палци на тазгодишните номинирани за Националната награда „Константин Константинов”. Успех!

Текст и снимки: Милена Радева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.