Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

1 ден на XXIII Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

Когато преди няколко дни видях, че ми звъни госпожа Росица Петрова, директор на Регионална библиотека “Сава Доброплодни” – Сливен и основен организатор на Национален фестивал на детската книга в град Сливен, какво мислите си помислих? „Край! Отмениха фестивала!” Нищо подобно, скъпи читатели на нашия сайт. От отсрещната страна на телефона се чу „Милена, нали ще дойдеш?”. Ама как няма да отида, като това са най-чудесните фестивал, панаир, концерт, представление, награждаване и преживяване, които могат да се случат през годината и те са на едно единствено място… в Сливен.

Трябва да си призная, тази година Фестивалът в Сливен и Панаирът в Болоня почти се засичаха и аз… не… си… букнах билети за Болоня. Точно обратното, звъннах на прекрасната Елена Павлова и ето ни двенките, в шест часа сутринта вече летим по магистрала Тракия за откриването на фестивала. Следват три дни на веселие, танци, изложби, приятелски разговори, прекрасни забавления, тръпнене в очакване на голямата награда „Константин Константинов” и… много работа за отразяване на събитието. Няма да ви лъжа, търчането с фотоапарата е голямо, апът ми за крачки ми честити 10к още в 9:30 сутринта, а привечер вече ме пита дали не са ми откраднали телефона.

Но, да не се отплесваме, вече сме в Сливен и тихо, че почва откриването…

Официалното откриване по традиция започна с кратка програма, в която се включиха деца от различни танцови и музикални школи от Сливен, а водещ беше Даниел Цочев. Кметът на града Стефан Радев поздрави участниците и гостите на тазгодишното издание с кратка реч. Към приветствията се включи и Божана Апостолова, която поздрави „колегата си по фестивал“ Росица Петрова и призова децата да ѝ ръкопляскат, защото тя е духът на фестивала. Така  фестивалът започна.

Веднага след официалната част, бе и откриването на изложбата на детски кукли, а в началото на пешеходната алея, както винаги, се намира откритата сцена, на която се случи една „Приказка без край…”. Спектакъл е по мотиви от български народни приказки и представлението „Трите прасенца и вълкът Панайот“ е на Театрална къща „Мариета и Марионета.

Последваха премиера на най-новата книга на Марин Трошанов „Еми и крадецът на сенки”, реализирана от издателство Сиела и книгата на Мария Ангелова „Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа” от издателство Мармот.

Изложбите на илюстрацията и тази година бяха зашеметяващи, а знаете, аз не използвам подобни определения! Затова млъквам и ви оставям да се потопите в света на Катина Пеева (носител на миналогодишния приз в категорията „Илюстратор”) и нейните невероятни картини. В изложбена зала „Май” пък беше представена изложба на бъдещите надежди на гилдията – студентски илюстрации „Из приказния свят на Борис Априлов”, посветена на 100 години от рождението на писателя. Студентите получиха и награди, спонсорирани от фирма ADCOM, които всички колеги познават, мисля, че няма нужда да представяме.

Петър Станимиров и Катина Пеева
Проф. Виктор Паунов, Борис Стоилов, Петър Станимиров, Росица Петрова и наградените студенти от конкурса

Програмата на първия ден продължи с книгата на Галина Андонова (познавате я от участието ѝ в Биеналето на илюстрацията) – „Приятели завинаги” на издателство Хермес. Марин Трошанов проведе майсторски клас за писане в Библиотеката, Елена Павлова представи най-новата си книга „Асен и пътешествениците в 100 Българии” на издателство Софтпрес.

Галина Андонова (ляво)

Денят завърши с гръмотевична буря, която осуети празничния концерт на открито и танцовия маратон, макар че мен вече ме болят краката от припкане, а устата от смях и усмивки. Знаете ли кое е единственото нещо, което не харесвам на този фестивал? Че е само три дни!

Текст и снимки: Милена Радева

Всички снимки можете да разгледате във Facebook страницата ни, а материалът от втория ден е тук.

 

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.