Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

1 ден на XXIV Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

Месец април, Португалия, около 10:00 часа сутринта, телефонът звъни, г-жа Росица Петрова.

– Милена, ще се видим и тази година в Сливен, нали?

– Ама, как, разбира се!

– Чуй се и с Пепи Станимиров, моля те, а ние ви очакваме през май!

И така на 10 май Пепи Станимиров, Ралица Мануилова и Сотир Гелев се озоваха в моята полепнала с липови полени кола и отпрашихме с мръсна софийска газ към града под Сините скали.

 

Двадесет и четвъртото издание на Националния фестивал на детската книга – Сливен, 2022, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община – Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства започна с празнична програма и богато украсено фоайе още на следващия ден – 11 май и ще продължи цели 3 дни. Това, както не веднъж сме отбелязвали е единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене и аз с огромна радост присъствам вече за шеста поредна година, за да ви направя и вас част от празника (доколкото мога).

Вече 24 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда „Константин Константинов“ (за нея ще си говорим утре).

По традиция, Фестивалът ще бъде открит с концерт на 11 май от 10.00 ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър “Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Иван Раденков, Доника Ризова, Йорданка Белева и литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища с Марин Трошанов.

Иван Раденков
Йорданка Белев
Доника Ризова

В ХГ „Димитър Добрович“ ще бъде открита изложба – илюстрации на Сотир Гелев – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2021 г. Художникът сподели, че това е първата му изложба, а в нея гостите успяха да надзърнат в страниците на един от бъдещите му проекти.

Галерия „Димитър Добрович“

 

Сотир Гелев и Борис Стоилов

Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Международния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Елин Пелин”. Журито в състав проф. Виктор Паунов, Борис Стоилов и Петър Станимиров връчиха наградите, които тази година бяха извънредно много.

Наградените в конкурса студенти

 

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Изкуството да се пише за деца днес – между модерните послания и фантазния свят”. Ще бъдат представени 19 доклада на участници /автори и издатели/, а техните доклади можете да прочете в изданието съпровождащо конференцията

И тази година централният площад и ларгото на града ще се превърнат в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен ще се представят няколко спектакъла, които ще срещнат деца и възрастни с любимите им приказни герои.

А сега, отиваме на празничен концерт на площада..

Текст и снимки: Милена Радева
(Молим, ако решите да използвате наши снимки за ваши новини, коректно да цитирате източника на материалите: сайт „Българска илюстрация“, Милена Радева!)

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.