Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИЛИЯ БЕШКОВ

Scheduled Изложби Новини
Галерия на СБХ Map

Плевенската художествена галерия съхранява най-богатата колекция с творби на знаменития художник Илия Бешков – около 1300 рисунки, карикатури, илюстрации. Част от тях са включени в постоянната експозиция на галерията, но преобладаващата част се съхраняват във фонда. В настоящата изложба могат да се видят повече от 270 произведения от фонда, голяма част от които не са показвани пред публика. Благодарение на сътрудничеството на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в град Плевен ще представим и отпечатани книги с илюстрации на художника.

Илия Бешков е не само сред най-известните български художници, но творчеството му е забелязано и в други държави. Чрез дейността му в печатни медии рисунките му са широко разпространени. Творчеството му е всеобхватно и насочено към всички възрасти. За малките Илия Бешков илюстрира и създава графичното оформление на любими български издания на детски книги като „Ането и Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев, „Крали Марко“, „Хитър Петър“, стихосбирките за деца на Дора Габе „От Слон до мравка“ и „Наште сърчица“, стихосбирката „Листило клонче“ на Йордан Стубел и др. За порасналите Илия Бешков публикува множество карикатури и илюстрации в периодичния печат: „Див дядо“, „Българан“, „Маскарад“, „Звънар“, „Вик“, „Стършел“ и други. Член е на дружеството „Родно изкуство“. През 30-те години на XX век участва в изложби на българските карикатуристи. През 1938 г. урежда в София своята първа и единствена самостоятелна изложба.

През житейския си път Илия Бешков е свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби и благодарение на изкуството съхранява свободомислещия си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен художник Илия Бешков е автор и на стойностни текстове, насочени към негови съвременници и теми, които са го интересували, но интересуват и съвременното общество – теми, свързани по-общо с битието на човека, с религиозното самосъзнание, със свободата, и по-конкретно с всевъзможни въпроси, засягащи изкуството – картините, илюстрациите, рисунките, карикатурите, перспективата, същността на изкуството и още, и още…

Откриване: 10 декември 2021 г., 17:00 ч.

Място: Галерия на СБХ, ул. Шипка 6 – 1 етаж

Закриване: 21 януари 2022 г.

Източник: СБХ

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.