Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

2 ден на ХХ Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

Вторият ден на Националния фестивал на детската книга в гр. Сливен започва в ранна утрин, т.е. 9:00 ч. В залата за мероприятия на РБ „Сава Доброплодни” се проведе дискусия за актуалната в последно време тема за репроправата и библиотеките. Темата наболя покрай отвореното писмо, което 30 български писатели представиха не само пред Министерство на Културата, но и пред медиите. Ще се опитаме накратко да дадем малко яснота по въпроса, който реално засяга и художниците, работещи в сферата на книгата (илюстрация, дизайн, шрифт и т.н.) и техните договори за авторски права.

РЕПРО БГ е сдружение, което трябва да следи и да защитава правата на авторите, когато техните произведения биват възпроизведени по механичен път от трети лица (т.е. не издатели) за лична или комерсиална цел. С прости думи – ако отидете в печатно студио и си преснимате 1, 2, 10 страници от дадена книга, то авторът трябва да получи заплащане за това. Същото е и при библиотеките. Когато една книга е заета от читател, който реално не си я е купил. Така се повдигна въпросът, кой трябва да плаща тези възнаграждения на писателите. Читателите? Бизнесът? Библиотеките?

За да прескочим всички спекулации, които избухнаха в медиите, някои основателни, други не, ще обобщим казаното вчера. Реално искането на РЕПРО БГ и авторите е насочено към Министерство на Културата и Национален фонд „Култура”, които да дават тези пари на библиотеките, които да ги плащат на писателите. А при механично възпроизвеждане на копия, то таксите да се плащат реално от вносителите на печатните машини и техника – общо 1% от печалбата на бизнеса. До тук нищо сложно на пръв поглед, но възникна въпросът как после се разпределят парите между авторите. Преди да бъдат разпределени събраните компенсационни възнаграждения между носителите на права, 30 на сто от събраната сума се отчислява и превежда по сметката на Национален фонд „Култура“. РЕПРО БГ разпределя останалата сума между отделните категории носители на права, свои членове, по следния начин 50% за писатели, 50% за издатели. И ако увещанието на сдружението е, че тези такси няма да натоварят никого, защото са „части от стотинката”, то можете ли да направите калкулация вместо нас, колко е заплащането? Къде са художниците? Ами, СБХ не е член на РЕПРО БГ!

Оставаме нещата просто да си висят във въздуха и нека се върнем на фестивала, защото там определено е по-приятно. В драматичния театър „Стефан Киров” бяха представени сборника „Искааам”, който събира на едно място творби на носителите на Националната награда „Константин Константинов” в категориите „за цялостен принос” и „автор” за периода 2013-2017. „Малката Голяма Божана” и Божана Апостолова също бяха част от програмата на втория ден, както и „Феята от захарницата” на Катя Антонова и „Лупо и Тумба” на Петя Кокудева и Ромина Беневенти.

Градът бе изпъстрен от карнавално шествие, мажоретен състав, „Fireter – театър на огъня и сенките”, духов оркестър и творческата работилница „Маска и грим за карнавала любим”.

Официалната церемония по връчване на наградата „Константин Константинов” се проведе в края на деня. Юбилеят събра на едно място голяма част от наградените през годините писатели. Сред официалните лица бяха заместник-министърът на културата г-жа Амелия Гешева, Председателят на 44-то Народно събрание на РБългария г-жа Цвета Караянчева и кметът на гр. Сливен – Стефан Радев. Представлението на коцерта-спектакъл ще го споделим в кадри, а сега… кой спечели приза…

(пълен албум със снимки можете да разгледате във Facebook страницата ни)

Лили Спасова от „Държавна агенция за българите в чужбина“ връчва на г-жа Росица Петрова почетен плакет за съществен принос

 

В категория „Илюстратор” – Мая Бочева-Уики 

 

В категория „Автор” – Асен Сираков 

 

В категория „Цялостен принос” – Божана Апостолова

Скоро ще допълним статията със снимки, очаквайте и цял албум от фестивала във Facebook страницата ни.

Снимки и текст: Милена Радева

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.