Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

2 ден на ХХII Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

Вторият ден от Националния фестивал на детската книга град Сливен премина под звуците и светлините на майсторските класове.

Денят започна с кръгла маса, чийто акцент и тема „Времена, пространства и герои в съвременната детска литература” разкриха много и различни научни гледни точки за развитието на детската литература. Сборникът от конференцията може да бъде закупен от библиотеката и повярвайте ни – заслужава си, ако интересите ви са в тази научна посока.

Премиерите на книги, които се състояха в импровизираната зала-фоайе на драматичен театър „Ст. Киров”, също започнаха от рано. Първи беше „Младият англичанин” с невероятните стийм пънк илюстрации на Борис Стоилов, които видяхме под формата на изложба още първия ден, а след тях на сцената се качи Радостина Николова с най-новата си книга „Шантавия до шия”, която бе и сред номинираните… опа, няма да казваме!

След нея микрофона наследиха Иван Раденков с книгата „Вкусът на приключенията” с илюстрации на Яна Казакова и Лили Спасова с „Уана. Една морска история”.

Успоредно с представянията в театъра, в РБ „Сава Доброплодни” се проведе майсторски клас озаглавен „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Той бе насочен към студенти от Националната художествена академия, а модератори бяха едни от най-известните и активни художници-илюстратори в България – Петър Станимиров, Борис Стоилов и Виктор Паунов. Откритият урок бе изнесен със съдействието на фирма ADCOM, които дариха предоставените таблети и техника на библиотеката.

В няколко местни училища бяха представени и изнесени уроци с авторите, поканени на фестивала. Марин Трошанов (автор на поредицата за робота Чапек) и Марияна Златарева (изд. Кибеа) пожънаха овациите на учениците.

(Снимки: Марин Трошанов)

След авангардно улично шествие на децата т различни училища в центъра на Сливен, денят завърши с тържествен концерт-спектакъл. Водещ и тази година бе Александра Сърчаджиева. В концертната програма, участие взеха деца от различни музикални и танцови школи от страната, което за пореден път доказа, че Националният фестивал на детската книга в град Сливен е наистина национален, защото ни събира от всички точки на страната именно тук. Концертът по традиция обедини и официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” в петте категории – за автор, за илюстратор, издател, цялостен принос и най-новата категория, за автор награден от детско жури.

В категорията автор, номинирани бяха: Константин. Г. Константинов („Голямата любов на малкия Дими”), Милен Хальов („Кало Змеят”), Реймондо Версан („Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче”), Ненко Генов („Сбогом, Дневнико”), Анита Тарасевич („Миш и Маш”), Иван Раденков („Вкусът на приключенията”), Радостина Николова („Шантавия до шия”), Красимир Машев („Вятърче на море”), Димана Йорданова („Ама че работа”), Михаил Калдаръмов („Петюха”), Лили Спасова („Ментолчо”), Марин Трошанов („Роботът Чапек на планетата с трите слънца” и „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката”).

Наградата взеха Марин Трошанов и Петър Станимиров.

В категорията издател, номинирани бяха: изд. Ентусиаст („Непознатото дете”), изд. Сиела („Кало Змеят”), изд. Колибри („Приключенията на Пиляпа, бялото бръмбарче”) и изд. Кибеа („Роботът Чапек на планетата с трите слънца” и „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката”).

Наградата взе Марияна Златарева – изд. Кибеа.

В категорията илюстратор, номинирани бяха: Капка Кънева („Аз съм българка”), Милена Радева („Приятели”), Яна Казакова („Вкусът на приключенията”), Катина Пеева („Непознатото дете”), Невена Англелова („Как кученцето си намери дом”).

Наградата взе Катина Пеева.

Награда за цялостен принос отново не бе връчена, а автор награден от детско жури стана Милен Хальов, който не присъства на награждаването.

Честито на печелившите!

Текст и снимки: Милена Радева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.