Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

2 ден на XXI Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

Вторият ден от Националния фестивал на детската книга започна с втората част на кръглата маса, която основно е насочена към колегията, която работи в научната сфера и изследвания на проблемите на литературата за деца. В дискусията взеха участие с докладите си Мила Васова – „Фантазията, хуморът и играта без паспорта на живота”, д-р Катя Кирилова – „Да „влезеш” в обувките на детето”, д-р Росица Чернокожева – „Земният и космическият свят в романа „Звездните приключения на Нуми и Ники” от Любен Дилов през фантазията и хумора”, доц. д-р Огняна Георгиева-Тенева – „Хуморът в „Приказки за злояди деца” на Красимир Дамянов”, доц. д-р Надежда Стоянова „Непредсказуемото”. Истории с тигри, с хора и люти чушки от Зорница Христова”, Димитър Бечев – Новоговорът на графинята” и д-р Корнелия Костова – „Фантазията и хуморът в съвременната детска литература и модерният читател-пациент”.

Премиерите на книги, които се състояха в камерната зала на драматичен театър „Ст. Киров”, бяха на „Букви с меки лапки” на Нели Маргаритова, „Точица тръгва на училище” на Ралица Найденова, „Четиринайсет ванилии и половина” на Катя Антонова и „Котаракът Франт и загадъчният остров” на Иван Раденков. Весела Фламбурари от издателство „Горната земя” изнесе куклено-интерактивно представление пред учениците от XII ОУ „Елисавета Багряна”. Детската писателка и актриса разказа на децата какво означава да си издател и да създаваш книги, а в играта с публиката тя включи и писателят Явор Цанев, който прочете откъс от най-новата си книга „Злостории”.

Иван Раденков
Весела Фламбурари
Явор Цанев

Петя Кокудева и Петър Станимиров направиха майсторски класове съответно по „Граматика на фантазията” и „В света на илюстрацията и комикса”. Художникът провокира децата със задача да създадат герой, който в последствие да раздвижат в 3-4 комиксови разкадровки.

Петър Станимиров и Мая Бочева

Денят завърши с тържествен концерт-спектакъл. Водещи бяха Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов, които търсиха звезда, какъвто бе и слоганът на тазгодишния фестивал. В концертната програма, участие взеха деца от различни музикални и танцови школи от страната, което за пореден път доказа, че Националният фестивал на детската книга в град Сливен е наистина национален, защото ни събира от всички точки на страната именно тук. Концертът по традиция обедини и официалната церемония по връчване на Националната награда „Константин Константинов” в петте категории – за автор, за илюстратор, издател, цялостен принос и най-новата категория, за автор награден от детско жури.

Александра Сърчаджиева и Руслан Маинов

В категорията „Автор” признанието получи писателката Елена Павлова, а наградата ѝ бе връчена от Цвета Караянчева (председател на 44-тото Народното събрание). В категорията бяха номинирани: Катя Антонова, Иван Раденков, Нуша Роянова, Радостина Николова, Сотир Гелев, Явор Цанев.

Елена Павлова

Призът в категорията „Издател” тази година взе младото издателство Ателие за българска детска литература „Горната земя”, а номинираните бяха: Дъбови листа, Софтпрес и ИК Стено.

Весела Фламбурари

В категорията „Илюстратор” победител стана Виктор Паунов, който „победи” Нуша Роянова, Филип Цонкин, Ромина Беневенти, Люба Халева, Сотир Гелев и Елизабет Емануилова.

Виктор Паунов

За пръв път бе връчена и наградата на детското жури, децата трябваше да изберат любимата си книга от номинираните автори и тук статуетката взе Явор Цанев с книгата „Злостории”.

Явор Цанев

Награда за цялостен принос тази година не бе присъдена.

Снимки и текст: Милена Радева

Още снимки можете да разгледате в нашата Facebook страница.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.