Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

2 ден на XXIV Национален фестивал на детската книга гр. Сливен

Не веднъж съм споделяла, че за мен втория ден от фестивала е далеч по-напрегнат, отколкото първия, поради простата причина, че нямам търпение да разбера, кои ще бъдат наградените в Националната награда „Константин Константинов” и кои ще са номинираните. Но, денят е дълъг, докато стигнем до награждаването има още доста неща да се случат.

Вторият ден от Фестивала традиционно е запазен освен за награждаването и за презентацията на Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф. Виктор Паунов. Тази година темата бе „В света на илюстрацията и комикса с новите технологии”. Фирма ADCOM е основен спонсор на майсторския клас и темата бе чудесен повод да се обърне внимание на новите печатни технологии, които навлизат в забързаното ни ежедневие и предлагат по-малки тиражи, по-ниски цени, но и по-високо качество. И като контрапункт на разговора, менторите споделиха с участниците филма „Дъга – разкази в картинки”, който бе създаден през 2017 г.

Разбира се през деня се състояха и няколко премиери на книги, сред които Асен Сираков, Димана Гуляшка, Никола Райков и Тони Теллалов, Слави Стоев.

Слави Стоев
Асен Сираков
Димана Гуляшка
Тони Теллалов, Никола Райкова, Мая Бочева

В ранния следобед последва дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала и се включват актьорите от „Fireter – театър на огъня и сенките” и над 400 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Тази година в шествието с карнавални костюми се включиха и преподаватели и родители. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината.

Тържествената церемония по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2022 г. бе връчена в четирите основни категории. А ето ги и наградените и номинираните.

В категорията автор: Милен Хальов, Иван Раденков, Сотир и Пенко Гелеви, Доника Ризова, Марин Трошанов, Мая Дългъчева, Йорданка Белева, Александър Секулов, Благой Иванов, Галина Стойкова, Зорница Христова, Асен Сираков, Слави Стоев, Тодор Каракашев, Джина Дундова-Панчева, Тони Теллалов.

Наградата все Милена Хальов.

 

В категорията издателство: Ина, Точица, Приказки-игри, Кибеа, Робертино

Наградата все издателство Робертино.

В категорията илюстратор: Ива Рафаилов, Невена Ангелова, Милена Радева, Лили Ламер, Свилен Димитров, Иван Димов, Емилия Искренова, Силвия Иванова, Ясен Григоров, Весела Карапетрова, Пенко Гелев, Сотир Гелев.

Наградата все Невена Ангелова.

Наградата на детското жури тази година бе присъдена на Марин Трошанов.

А художникът Борис Стоилов, който е дългогодишен приятел на фестивала, получи почитна награда по случай юбилея си.

И тази година Националният фестивал на детската книга в Сливен успя да ни откъсне от действителността, в която живеем през последните години, тръгваме си с надеждата, че догодина ще се върнем.

Текст и снимки: Милена Радева
(Молим, ако решите да използвате наши снимки за ваши новини, коректно да цитирате източника на материалите: сайт „Българска илюстрация“, Милена Радева!)

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.