Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

2018 година в ръцете на илюстраторите

С посрещането на новата година се появява и естествената астрономическа нужда от нов календар. Ето защо потърсихме някои по-различни и креативни решения от тривиалните и „безавторни” снимки на котенца, възрожденски къщи или извънсезонни натюрморти.

Ето какво са създали 10 български илюстратори, чиито календари и творби ще ви радват цяла година:

Имаме ли рисунка на куче на хоризонта, бъдете сигурни, че тя е от Анелия Пашова! Тя от години създава невероятни портрети на домашни любимци, а преди два месеца на пазара излезе и първата й книга „Кучешка работа“, издадена от издателство „Точица“.

Анелия Пашова

Календарът на Виктория Паева беше представен на 15 декември в наскоро откритото пространство Gifted Sofia. Дванайсетте листа, бяха изложени като принтове върху дървена основа, а всяка страница илюстрира обичай от месеца.

Виктория Паева

Здравка Будинова – Zdravolina, предлага една по-интерактивна версия на календар. Целият календатиум е ръчно изписан, а илюстрацията, която на пръв поглед е черно-бяла, всъщност е картинка за оцветяване – изключително подходяща за скучна работна летучка в офиса 😉 ! Листът се предлага в три варианта.

Здравка Будинова – Zdravolina

Ива Димитрова, която познаваме от графичните й участия в изложбите на Print Nest, съчетава графичните си рисунки с ярки цветни петна. А както казва самата тя: „календарът съдържа от дакел до йети и се защипва с щипка“. 🙂

Ива Димитрова

Мая Бочева -Уики през 2018 г. ще ни говори за времето, което честичко не ни стига. Нейният календар е тематично обвързан с най-новата й книга-игра „Колко е часът?“, която тя представи по време на панаира на книгата.

Мая Бочева – Уики

За шеста поредна година Милена Радева създава своите „цветни календари“, като темата за 2018 г. е „Лалета“. Серията отново е лимитирана в 20 броя, като тази година към тях има и картички.

Милена Радева

Недялко Иванов – Нечо и тази година ще ни зарадва с щурите си образи, които ще ви носят много смях и емоции през цялата година. Тънко чувство за хумор и скрити препратки ще откриете във всеки месец.

Недялко Иванов – Нечо

Петя Константинова, чиято картинка няма как да сте пропуснали, ако сте участвали в новогодишните късмети на издателство ICU, е направила не само стенен, но и малък календар за записки.

Петя Константинова

Станимира Петрова и нейната чаровна рижокоса героиня тази година са в компанията на чудовището Бу (което обича да яде) – отново с препратка към авторска книжка. Цветни, чаровни и игриви чаени истории за 2018 г.

Станимира Петрова

И накрая, но не на последно място, искаме да отбележим участието на Яна Левиева и Виктор Самуилов в немския детски календар Arche Kinder Kalender 2018, който всяка година се изготвя от най-голямата детско-юношеска библиотека „Internationalen Jugendbibliothek“ (Мюнхен).

Виктор Самуилов и Яна Левиева

Така започва 2018 година, надяваме се тя да е изпълнена с много цвят и красота както за илюстраторите и издателите, така и за техните читатели. Честита Нова Година!

Текст: Милена Радева

Снимки: архив на авторите

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.