Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Международните панаири на книгата по света

Говорейки си за международни книжни панаири, нашето любопитство, което по принцип е по-голямо от колкото е здравословно, ни провокира да се поровим малко из интернет пространството и да потърсим кои са най-големите международни панаири в света.

И тъй като се оказа, че те никак не са малко, решихме да ги подредим по хронологичен ред според месеца, в който се провеждат, с уговорката, че далеч не сме изчерпали темата.

 

Януари

New Delhi World Book Fair, Ню Делхи, Индия

Най-старият панаир в Индия и третият по големина пазар за англоезична литература. Форумът започва през 1972 г. и с изключение на първото си издание и до днес се помещава в Pragati Maidan. Участниците са около 1000 с лек спад в последните години. Организатор е National Book Trust, Индия.

New Delhi World Book Fair 2006
Снимка: Kprateek88, от wikimedia.org

 

Cairo International Book Fair, Кайро, Египет

Това е най-големият и стар панаир в арабския свят. Основан е през 1969 г. и се провежда в последния уикенд на месец януари. Залата Cairo International Fair Grounds в квартал Наср се посещава от над два милиона гости. Организиран е от Egyptian American Book Organization.

Cairo International Book Fair 2009
Снимка: Mohd Tarmizi, от wikimedia.org

 

International Kolkata Book Fair, Калкута, Индия

Най-големият панаир, който няма междуиздателска търговска цел. Основан е през 1976 г. от група млади издатели, които се чудели как да развият бизнеса си. Днес базарът се организира в последната сряда на месец януари и продължава цели 12 дни, с повече от два милиона посетители. Събитието е важна част от културния характер на региона заедно с Kolkata Literary Festival. Всяка година фолклорът на различна държава е основна тема на събитията и визията.

International Kolkata Book Fair 2011
Снимка: Biswarup Ganguly, от wikimedia.org

 

Февруари

Feria Internacional del Libro La Habana, Хавана, Куба

Да, Куба! Затова не се изненадвайте, че неговата основна цел е да популяризира книгите одобрени от правителството. Панаирът започва през 1982 г. и до 2000 г. се състои веднъж на две години, след това става ежегоден. Той обхваща цяла Куба и представя не само книжни търговски щандове, но и изложби, четения, концерти, детски занимания. Високата степен на грамотност сред кубинското население е голяма гордост за Революцията.

Feria Internacional del Libro La Habana 2018
Снимка: cubasi.cu

 

Taipei International Book Exhibition, Тайпе, Тайван

Панаирът, чийто фокус са авторските права и дистрибуцията в международен план, е основан през 1987 г. Организиран е от Taipei Book Fair Foundation. Сред една от най-значимите изложби по време на събитието е Taipei International Book Exhibition.

Taipei International Book Exhibition
Снимка: facebook.com/taipeibookfair/

 

Март

Bangkok International Book Fair, Банкок, Тайланд

Тук е трудно да разграничим National Book Fair (от 1972) и Bangkok International Book Fair (от 2002) защото двете събитията са се сляли. Основен организатор е Association of Book Publishers and Distributors of Thailand.

Bangkok International Book Fair 2018
Снимка: facebook.com/bookthai

 

Leipziger Buchmesse, Лайпциг, Германия

Това е вторият международен панаир на книгата в Германия и датира от 1632 г. Основно цели да „стопи” дистанцията между читателите и авторите, и връчва две от най-важните немски награди в света на книгите – Leipzig Book Fair Prize и Leipzig Book Prize for European Understanding.

Buchmesse Leipzig 2018
Снимка: Tom Schulze, leipziger-buchmesse.com

 

Април

Bologna Children’s Book Fair, Болоня, Италия

Черешката на тортата в света на детските книги. Издатели, агенти, писатели и илюстратори от цял свят са в Bologna Fierre в края на март – началото на април всяка година от 1963 г. Тук се връчват и НАЙ-важните награди в света – Bologna Ragazzi Awards, Astrid Lindgren Memorial Award и Hans Christian Andersen Awards.

Bologna Childrens Book Fair 2018
Снимка: Милена Радева, www.bulgarian-illustration.com

 

London Book Fair, London, England

Започнал като The Specialist Publishers Exhibition for Librarians (SPEX) през 1971 г. с цел да помогне на малките търговци да достигнат до библиотеките, панаирът в Лондон е център на издателския бизнес в Европа. Някои казват, че Лондон открива книжната година през пролетта, а Франкфурт я закрива през есента.

London Book fair 2016
Снимка: Arielinson, wikimedia.org

 

Buenos Aires International Book Fair, Буенос Айрес, Аржентина

Това е най-големият книжен форум в Южна Америка и в топ 5 в света. Основан е през 1975 г. и се организира от Fundación El Libro. Повече от 1 200 000 посетители от цял свят и близо 500 изложители изпълват Argentine Rural Society. В продължение на три седмици панаирът е отворен и за публиката.

Buenos Aires International Book Fair 2012
Снимка: Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires, wikimedia.org

 

Abu Dhabi International Book Fair, Абу Даби, ОАЕ

Може да не вярвате, но този панаир набира все по-голяма популярност сред книжните търговци. Основан е през 1981 г. и наследява предшественика си Islamic Book Fair. Сред основните цели на изданието, което домакинства на близо 600 издатели, е да създаде привлекателна и артистична културна програма в стила на Близкия Изток.

Abu Dhabi International Book Fair 2017
Снимка: adbookfair.com

 

Май

BookExpo America (BEA), САЩ

Град? Няма си! Това изложение се представя в различни големи градове в САЩ, като Чикаго, Ню Йорк, Лос Анджелес и др. Можем да кажем, че началото му е дадено през 1947 г. като American Booksellers Association Convention and Trade Show. Днес най-голямото американско изложение привлича основно местни издатели, макар да има и много чужди представители.

Book Expo 2017
Снимка: bookexpoamerica.com

 

BookCon, Чикаго, САЩ

Най-младият панаир в листа ни – 2014 г. Започнал в Ню Йорк и преместил се в Чикаго, това е фенски фестивал в два дни, който обаче, силно се оценява и от много известни писатели и издатели.

BookCon 2017
Снимка: thebookcon.com

 

Юни

ALA Annual Conference, Орландо, САЩ

Организиран от American Library Association, годишната конференция е насочена основно към библиотекарите, но кани и автори, издатели, търговци, учители и ученици.

ALA Annual Conference
Снимка: Val_Byrd, от flikr.com

 

Seoul International Book Fair, Сеул, Корея

Започнал като Educational Book Exhibition през 1947 г., днес международен панаир на книгата, това е корейският еквивалент на Болоня. Двата форума работят заедно и от 2008 г. книгите от Bologna Ragazzi Awards се представят в специална изложба. Стената на илюстраторите също е тук.

Seoul International Book Fair 2015
Снимка: facebook.com/SeoulBookFest/

 

Юли

Hong Kong Book Fair, Хонг Конг, Китай

Панаирът се организира от Hong Kong Trade Development Council от 1990 г. В желанието си да популяризира четенето и книгите, форумът е отворен за посетители и книгите се продават. Изложението включва и продажба на авторски права, печатни материали и услуги и дигитални медии.

Hong Kong Book Fair 2013
Снимка: hktdc.com

 

Comic-Con International, Сан Диего, Калифорния, САЩ

Най-големият книжен форум на поп културата. Включва комикси, анимации, манга, бордови и видео игри, уебкомикси и какво ли още не. И не си мислите, че това е мода на 21 век, комик-кон започва още през 1970 г. под името Golden State Comic Book Convention.

Comic-Con International 2016
Снимка: M.Figueroa © SDCC

 

Август

Beijing International Book Fair (BIBF), Пекин, Китай

Един от най-важните панаири в Азия. Основан през 1994 г., китайският форум се фокусира върху международните авторски права, като дава възможност на чуждестранните търговци да се запознаят с местния издателски пазар.

Beijing International Book Fair 2016
Снимка: facebook.com/beijingbookfair/

 

Септември

Open Book Cape Town, Кейп Таун, ЮАР (South African Book Fair, Йоханесбург, ЮАР)

Панаирът започва като връзка между Frankfurt Book Fair и Publishers Association of South Africa (PASA) през 2011 г. Всяка година Fugard Theatre е домакин на най-значимия международен книжен фестивал за суб-сахарска Африка. Повече от 100 ивента и повече от 100 автори гостуват на южната държава.

Open Book Cape Town 2017
Снимка: facebook.com/openbookfestival/

 

Tokyo International Book Fair (TIBF), Токио, Япония

Най-големият панаир в Япония е основан през 1993 г. Почти 500 изложители и повече от 40 000 посетители изпълват Tokyo Big Sight. Под един покрив се събират различни сектори от книжната индустрия – детски книги, картинни книги, учебници и помагала, научно-популярни книги, научни издания и др.

Tokyo International Book Fair 2016
Снимка: bookfair.jp

 

Moscow International Book Fair, Москва, Русия

Започнал през 1985 г. това е най-големият международен панаир на книгата в Русия. Представят се повече от 600 издателства, половината от които руски. Програмата на събитията също е богата – уъркшопи, презентации, конференции и мастър-класове.

Moscow International Book Fair 2017
Снимка: facebook.com/mmkvya/

 

Октомври

Frankfurter Buchmesse, Франкфурт, Германия

Смятан e за НАЙ-големия международен панаир на книгата в света. Основан е през далечната 1454 г., а съвременният му вариант датира от 1949 г. Няколко важни награди се връчват по време на събитието: Peace Prize of the German Book Trade и Bookseller/Diagram Prize for Oddest Title of the Year. Първите три дни са само за издатели и търговци, а последните два са отворени за публиката и книгите се продават.

Frankfurt book fair 2017
Снимка: Marc Jacquemin, Frankfurt Book Fair

 

Liber International Book Fair, Барселона/Мадрид, Испания

Биенален панаир предназначен само за професионалистите в бранша. Варира между Барселона и Мадрид. Основан през 1993 г., това е сравнително малък форум спрямо повечето в списъка – близо 150 изложители и малко над 5000 посетители.

Liber International Book Fair 2015
Снимка: ifema.es

 

Ноември

Guadalajara International Book Fair, Гуадалахара, Мексико

Наричан още FIL (Feria Internacional del Libro de Guadalajara), този форум се развива стремглаво нагоре, превръщайки се във втория по големина панаир за испаноезичната общност след този в Буенос Айрес. Отворен и за бранша, и за посетители с цели 9 дни фестивална програма. Основан е през 1987 г. и се организира от University of Guadalajara.

Guadalajara International Book Fair 2007
Снимка: wikipedia.org

 

China Shanghai International Children’s Book Fair, Шанхай, Китай

Много млад панаир, който официално заяви, че ще работи редом до Bologna Children’s Book Fair. Изцяло насочен към детската книжнина, основан през 2013 г., събитието цели да развие международната издателска дейност в Китай.

China Shanghai International Children’s Book Fair 2017
Снимка: ccbookfair.com

 

Декември

Софийски международен панаир на книгата, София, България

През 1967 г. панаирът започва ударно и се развива до 1988 г. След 90-те международният фокус рязко спада. Близо 100 български издателства участват в базара, който е изцяло с търговска насоченост. Основен организатор е АБК, а мястото – НДК. От 2013 г. програмата включва и Софийски международен литературен фестивал, като отделно звено.

Международен панаир на книгата 2017
Снимка: Милена Радева, bulgarian-illustration.com

Текст: Милена Радева

Източници: wikipedia и сайтовете на всеки от панаирите

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.