Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Представяме: Полина Трифонова /Powi/

Продължаваме с тематичното представяне на автори и тъй като месец февруари някак така предразполага към нашата тема, ще ви представим няколко художника, които изработват картички: Започваме с…

Полина Трифонова /Powi/

Образование (с няколко думи): Средно с природо-математически профил и испански език (44. СУ „Неофит Бозвели“, гр. София); Туризъм- професионална квалификация (ЧПК „Св. София“, гр. София); Библиотечно-информационни науки (СУ, висше)

Професионален опит (с няколко думи): брокер на недвижими имоти (от 2010 г. до момента)

Какво всъщност означава да правиш картички? 

 Изработвам картички само по поръчка (с малки изключения) и за да станат наистина уникални, винаги се интересувам от личността на човека, за когото е предназначена картичката. Разпитвам за отличителни черти (не чисто външни, а и в характера), любими занимания, хобита, професионална ориентираност, предпочитани цветове и въобще всичко, което е специфично за човека, понякога искам и снимки. Обикновено още докато получавам информацията в мисълта ми се оформя концепция за визията на картичката, понякога отнема и повече време, но резултатът винаги е картичка уникат- изработена специално за точно определен човек. В началото наблягах на съчетаването на различни елементи- хартии и картони с различни текстури, цветове и дизайн; метални елементи; фигурки от други материали; копчета; перлички; листенца, клонки, пера и други подобни; както разбира се и ръчно рисувани картинки. Така постепенно оформих собствен стил, в който наблягам на илюстрацията- тя е основният елемент, а останалото са семпли акценти. Самите рисунки обединяват в едно характерните неща за получателя- понякога съдържат репродукции по снимки, друг път са стилизирани образи. В някои случаи е истинско предизвикателство да се съчетаят неща, които на пръв поглед нямат нищо общо по между си, но когато поставя в центъра човека, винаги накрая се получава нещо неповторимо, понякога откачено, но никога скучно. А най-приятната емоция е да наблюдаваш как човекът отсреща открива едно по едно своите неща вътре- незаменимо преживяване. Самата форма и сгъвка на картичката избирам според конкретния случай, обичам да експериментирам с различни форми, а те са особено атрактивни и за клиентите.

Картичката илюстрация ли е? В моя случай едва ли има по-точно определение от илюстрация, защото моите картички онагледяват личността на човека, за когото са предназначени, те до голяма степен илюстрират представата на околните за него.

Но и погледнато общо, картичките несъмнено са форма на илюстрация, тъй като се подаряват по конкретни поводи и изразяват отношението на подаряващия към този повод, понякога дори не е нужно и да са надписани- посланието на илюстрацията е толкова ясно, че няма нужда да бъде подкрепяно с текст. Именно към този ефект се стремя аз лично в процеса на създаване на картички.

Картичка за какво събитие/повод си мечтаеш да създадеш? Създавала съм картички за всякакви поводи- от рождени и имени дни, през предлагане на брак, сватби, раждания на бебета, годишнини и юбилеи, 8. март, Св. Валентин, Трифон Зарезан, Коледа, Баба Марта, до екзотични пътувания, музикални събития, момински и ергенски партита и т.н. Така като се замисля май само за развод все още не съм правила картичка, а защо пък не?!

 Какво най-често хората НЕ знаят за направата на една картичка? Ръчната изработка на една картичка е процес на творческа работа, не е просто рязане, лепене, украсяване и рисуване. За направата на една персонализирана картичка отделям средно 3 часа за рисуване, в зависимост от големината и сложността това време варира, още 1-2 часа за изработка на основата на картичката и декорация и неопределено време в обмисляне на общата визия. Когато преценя, че някой елемент е незаменим за проекта, а го нямам, го търся докато не го намеря- не правя компромиси с крайния резултат. И, да, не на последно място, аз приемам тази работа лично, вживявам се в идеите на клиентите, опитвам се да погледна през техните очи и да се доближа максимално до тяхната представа, не са изключение и нощите, в които се събуждам с проблясък на идея и ставам, за да я осъществя веднага. Лично за мен това не е работа, а изкуство.

Любими примери, които са те вдъхновили в твоята работа?

https://www.kartishok.com/ – екип от крафтъри, създали място, на което можеш да прочетеш интересни неща, да научиш нови техники, да видиш вдъхновяващи творения

https://www.2elshi-shop.com/ – неповторимите Ем и Рали, които творят страхотни неща и охотно споделят своя опит и съвети

Website:

https://powishop.wixsite.com/powishop

Facebook/Instagram/Twitter page:

https://www.facebook.com/PowiShop

https://www.instagram.com/powi_shop/

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.