Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Диана с главата надолу“

Мили приятели,

имаме чудесна новина. След успехите си в Италия книгата на Калина Мухова за Долината на розите е в българските книжарници.
Миналата година журито на международния панаир в Болоня отличи българската художничка Калина Мухова. Нейната книга, „Диана с главата надолу“, беше избрана за наградата „Bologna Ragazzi„.
Малко по-късно децата в Италия избраха „Диана с главата надолу“ за една от любимите си детски книги на 2019 г.
За какво се разказва в книгата на Калина Мухова? За Долината на розите. Енергичната Диана отива на гости на баба си и докато двете търсят горски ягоди за специалното палачинково сладко, момиченцето пропада в един необикновен свят. За него няма да Ви кажем нищо, освен че… ухае много хубаво. И че е застрашен.
Цветните и живи илюстрации и симпатичните герои нямат нужда от външно признание, за да стигнат до малките си читатели. Българските деца могат сами да се уверят в това, защото „Диана с главата надолу“ вече е в книжарниците с марката на изд. „Точица“.
Премиерата ще бъде на Празника на розата, 5-и юни, в галерия „Прегърни ме“. Тогава ще бъде открита и изложба на Калина Мухова с илюстрации от книгата, показана за първи път в прочутата галерия за съвременно изкуство „МАМбо“ в Болоня.
Калина Мухова е позната у нас с книгата си „Балконът“ (изд. „Точица“) по едноименното стихотворение на Атанас Далчев. С нея тя беше селектирана за илюстраторската изложба в Болоня, а книгата излезе и на италиански (изд. „Тунуе“). Година преди това „Тунуе“ издават и нейния комикс „София от океана“, който й донесе наградата „Бартоли“. Калина е и носителка на втора награда на националния конкурс за плакат в Италия „Библиотеката като разговор“.У нас „Балконът“ беше в късия списък за наградите „Перото“, а илюстрациите бяха селектирани от Антон Стайков за изложбата „Радост, тъга и надежда“. Калина Мухова илюстрира и приказки от Лев Толстой и Уилям Фокнър за изд. „Лист“.
Издателство: Точица
Илюстрации: Калина Мухова
Автор: Калина Мухова

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.