Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

65 години награда „New York Times Best Illustrated Children’s Books of the Year”

Това важно събитие, организирано в партньорство между BolognaFiere и New York Times, е по повод 65-годишнината от наградата, която датира още от 1952 г. Специална селекция ще представи творбите в ретроспекция. Сред имената ще открием и Maurice Sendak, Ludwig Bemelmans, Tomi Ungerer, Peter Sis, Laurent de Brunhoff, Edward Gorey и др. В албума в нашата Facebook страница можете да откриете списъка с над 600 заглавия, всяко с неговата корица и една илюстрация, който успяхме да съберем специално за вас.

От средата на миналия век всяка година експертно жури, което включва библиотекари, критици и илюстратори, избира десетте най-добре илюстрирани книги. Части от творбите на победителите се публикуват в специално издание на The New York Times Book Review, посветено изцяло на детските книги.

Наградата „New York Times Best Illustrated Children’s Books of the Year” е единственото събитие сред водещите отличия в САЩ, която разглежда художествените качества на книгите независимо от текста. За разлика от други американски конкурси за детска литература, тук се допускат илюстратори от цял свят, а единственото условие е книгата да е била публикувана в Съединените щати.

“Celebrating the 65th Anniversary of THE NEW YORK TIMES BEST ILLUSTRATED CHILDREN’S BOOKS OF THE YEAR” както е обявено събитието, ще даде възможност на заинтересованите да проследят историческото развитие на тенденциите, вкусовете и стандартите в детските книги през изминалите шест десетилетия. Конференцията ще се води от Leonard Marcus, един от водещите изследователи на историята на детската литература от 50-те години насам. Две кръгли маси ще бъдат проведени в това време. Едната – „Редактори и Арт-директори” с водещ Steven Guarnaccia (USA) и анимирана от Deirdre McDermott (Walker, UK), Anne Schwartz (Schwartz and Wade/Random House, US), Neal Porter (Neal Porter Books в Macmillan Children’s Book Group и Holiday House, USA), Patricia Aldana (President, IBBY Foundation) и Béatrice Vincent (Albin Michel Jeunesse, F); другата ще е посветена на илюстраторите и ще включи Beatrice Alemagna, Suzy Lee, Laura Carlin, Paul O. Zelinsky, Sydney Smith и модератора Maria Russo, редактор на секцията „Children’s Books” в New York Times.

Събитието ще се проведе във вторник (27 март 2018 г.) от 14:30 до 17:30 в Sala Notturno, Service Centre, Wing D, BolognaFiere

„A hole is to dig“, 1952 – Maurice Sendal (снимка Amazon.com)
„A hole is to dig“, 1952 – Maurice Sendal (снимка Amazon.com)

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.