Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Ясен Гюзелев – ретроспективен поглед“ – семинар

Scheduled Новини
НБУ - Книжарница, корпус I Map

Центърът за книгата към НБУ организира семинар „Ясен Гюзелев – ретроспективен поглед“, който ще се проведе на 1 юни 2017 г. от 17.00 ч. в книжарницата на корпус I. Водещи на събитието са проф. д-р Георги Лозанов и Красимир Илиев.
На семинара ще бъде представено творчеството на художника Ясен Гюзелев, който е известен на българските читатели с работата си по книгите „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ от Луис Карол, „Пинокио“ на Карло Колоди, „Дон Кихот“ на Сервантес, „Оливър Туист“ на Чарлз Дикенс и много други.

През 1994 г. художникът е обявен за илюстратор на годината с илюстрациите си в „Алиса в страната на чудесата“, а през 2011 г. печели наградата „Константин Константинов“ в категорията „Илюстратор“ на Националния фестивал на детската книга в Сливен. Неговият стил често е определян като повлиян от Ренесанса, реалистичните школи от XIX в., през Прерафаелитите до Сецесиона. Илюстраторът обаче търси модерни гледни точни, ракурси, светлосенки и изненадващи композиции.
Събитието е посветено на Годината на детската книга, инициатива на Националния център на книгата към Националния дворец на културата.

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.