Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Scheduled Изложби
Столична библиотека Map
Столична библиотека представя „Прорези“ – самостоятелна изложба илюстрации и инсталации на художничката Капка Кънева.
Откриването е на 20.10.2021 г. (сряда) от 18:30 ч., а събитието поставя началото на поредицата „Книжен дизайнер на месеца в Столична библиотека“. Инициативата има за цел да запознае софиянци и гостите на столицата със съвременни визуални артисти, посветили творчеството си на книгата.
Капка Кънева работи в областта на хартиената пластика, илюстрацията и книжния дизайн. Изследва възможностите на детската пространствена книга да поражда интерес и отношение към четенето. Преподава в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика” в Националната художествена академия, чийто възпитаник е. Сред издателствата, за които работи, са „Лист“, „Панорама“, „Жанет 45“, „Кръг“, „Смол стейшънс прес“ и Oxford University Press, Мадрид. Автор е на „Играта като книга“ („Панорама“, 2014).
Наградата за фотоилюстрация от международния BookILL Fest, Ново Милошево (2017), призът за най-добра детска книга от международния конкурс Image of the Book, Москва (2019) и „Златна четка“ от фестивала „Пловдив чете“ за изключителни постижения в художественото оформление на книгата (2021) са някои от отличията, които са ѝ присъждани. Номинирана е за мемориалната награда „Астрид Линдгрен“ за илюстрация.
Изложбата включва произведения, създадени през последните две години. Част от тях са визии за корици и илюстрации на книги, изпълнени в характерната за Кънева пластична хартиена техника. Илюстрациите към поетичната антология на Таня Николова „Морз“ обаче поставят началото на алтернативна за художничката употреба на изображението матрица. Нещо повече: с триптих светлинни инсталации на обекти от антологията, Капка Кънева ще допусне зрителите в своята артистична кухня, като им предостави възможност да преживеят работния ѝ процес.
Откриване: 20 октомври 2021 г., 18:30 ч.
Място: Зала „София“, Столична библиотека
Закриване: 30 октомври 2021 г.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.