Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба палеоилюстрации „Моменти във времето: разходка с динозаври“

Scheduled Изложби Новини
Археологически музей–Карнобат Map

На 12 май в Археологически музей–Карнобат ще бъде открита първата палеоарт изложба на Владимир Николов, озаглавена „Моменти във времето: разходка с динозаври“. Присъстващите ще имат възможност да видят широкоформатни отпечатъци (принтове) на 16 негови творби, създадени през изминалите 9 години и реализирани в различни художествени техники.

Събитието е част от Европейска нощ на музеите 2023 и се осъществява по инициативата на Росица Христова, директор на Археологически музей–Карнобат, и с подкрепата на Община Карнобат. След откриването на изложбата ще  бъде представена лекция на тема „Динозаврите в България: значение и история на изследванията“.

Заповядайте на пътешествие в далечното минало на Земята!

Откриване: 12 май 2023 г., 18:30 ч.
Място: Археологически музей–Карнобат

 

На 10 май от 17:30 ч. в Национален природонаучен музей – БАН ще бъде представена книгата „Песента на титаните“. Тя е научнопопулярна книга, която проследява историята на третата експедиция до находището на динозаври край град Трън, състояла се през 2020 г. Чрез разказ от първо лице, който носи пътеписен елемент, авторът се опитва на разбираем език да представи естеството на палеонтологичната работа, основите на методите и анализите, които се използват, за да се изследват древното минало на живота и на планетата, както и проблемите, с които се сблъскват учените у нас, избрали палеонтологията за свой житейски път. За да бъдат пояснени научните термини и понятия е изготвен детайлен терминологичен речник, а над 30 снимки от работата на терен, диаграми и авторски художествени реконструкции на динозаври и други древни животни илюстрират текста.

Книгата ще бъде налична в магазина на Национален природонаучен музей–БАН от 10 май, а между 11 и 14 май ще може да бъде закупена от щанда на Музея на Софийски фестивал на науката 2023.

Научни консултанти на изданието са проф. Николай Спасов, проф. Марлена Янева, гл. ас. Латинка Христова и гл. ас. Дочо Дочев.

Източник: Владимир Николов

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.