Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Послания и илюстрации в „Книгата на всички неща”

На 1 юни – Международния ден на детето бе представена изложба с илюстрации към новата книга на издателство „Жанет 45” – „Книгата на всички неща” на холандския писател Хюс Кайер и българския илюстратор Люба Халева. В уютното пространство „+ това” Манол Пейков, Марин Бодаков, Кирил Златков, Мария Енчева и Люба Халева пренесоха гостите на събитието в следвоенна Холандия през 1951 г.

Дълго време издателят търси начин да издаде книгата и на нашия пазар. Основен проблем пред него са преводът от нидерландски и илюстрациите, които в повечето чужди издания „са много постни”. „Реших да я издам по по-специален начин и за целта се свързах с две прекрасни дами. Едната се казва Мария Енчева, другата се казва Люба Халева” – сподели Манол Пейков. И наистина начинът, по който е издадено това произведение е специален. Ние няма да навлизаме в пространството на текста и превода, но още при пръв поглед илюстрациите подсказват, че това е книга, по която е работено с много чувство, емоция и творческа концепция. Както сподели преди няколко месеца в социалните мрежи художникът Кирил Златков (а и по време на представянето): „Толкова силна книжна графика скоро не се е появявала в родината, да не кажа въобще. Люба Халева е великолепна.“

Илюстраторката избира да се отдалечи от фабулата на текста, въпреки че той позволява буквална трактовка на действията, и навлиза в чистата емоционалност на персонажите. Илюстрациите са изпълнени с молив, върху стари листове за рисуване, които са специално  подбрани за изданието и целят да пресъздадат текстурата на дневника, който малкият Томас пише. На границата между символиката и четенето между редовете на посланията в книгата, естетиката на Люба Халева е не само „красива“, но и излъчва своя собствена емоционалност. Поставени в „пространството за срещи” тези изображения въздействат като самостоятелни алегорични послания, отправени директно към зрителя. В комбинация със завладяващия текст, в превод на Мария Енчева, читателят поема в ръцете си съдбата на едно малко момче, което „виждаше неща, които никой друг не виждаше”.

Снимки: Милена Радева – още снимки тук.

Манол Пейков
Марин Будаков
Кирил Златков
Мария Енчева
Люба Халева

Люба Халева и Свобода Цекова
No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.