Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„9 разказа” на Петя Карпузова

„9 разказа” на Петя Карпузова  е „минималистична” изложба подредена  в  книжарничка, сгушена в една от емблематичните сгради/ читалище Виделина/ на град Пазарджик. Малките по размер илюстрации, кадрирани в рамка  са разположени между книгите, чийто сюжети възпроизвеждат. Девет разказа на съвременни български автори – любими на илюстраторката, ни представят моменти, които са я впечатлили и са оставили отпечатък. Ина Иванова, Йордан Радичков/но не авторът на „Ние врабчетата”, а неговият внук със същото име/, Георги Господинов, Парушев са писателите, които вдъхновяват Петя Карпузова.

Само за седмица се раждат образите на всичките и герои, на сляпата Вайша, на Калин и Антони, с акрил, туш и маркери. Образите са изпълнени в техниката на колажа, графиката и живописта, с бързо движение на ръката, с много динамика. Едновременно експресивни и натоварени със символика. Общото въздействие е монохромно  с цветни локални петна, които разказват своите истории. Свикнали сме да гледаме илюстрации предимно за детска литература, а Петя Карпузова ни изненадва с избора на автори и подхода към тях. Малко страховити, образите подсказват, че са предназначени за поотраснали  деца, които могат да гледат текста и да четат изображенията. Най-важната част от досега с илюстрациите на Петя Карпузова, е  че събуждат интереса  на зрителя да се потопи в света на разказите, които е илюстрирала и да ги прочете. Сами по себе си, творбите и представляват малки скъпоценности, направени с много любов, като самото място, скрито в пазвата на града.

Снимки: КнигАрт Кафе

Текст: Ани Стойкова

Ани Стойкова e изкуствовед, завършила е специалност „Изкуствознание” в Националната художествена академия. Работи по различни арт проекти с художници и галерии от страната.

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.