Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Българска илюстрация“ с интервю по БНР

От близо година в българското интернет пространство вече има платформа за българската илюстрация, която трябва да събере на едно място всичко свързано с нея. Сайтът „Българска илюстрация“ започват своята работа през март 2017 г. Идеята е на илюстратора д-р Милена Радева, която дълги години работи за автори и издатели извън страната. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика“, а през 2017 г. защитава своя дисертационен труд „Българска художествена илюстрация от началото на 40-те до края на 80-те години на ХХ век. Тенденции и явления“. Автор е на различни статии по темата за илюстрацията в България и е художник на близо 100 издания за деца.

– Защо решихте да направите сайт за българските илюстратори?

– Оказа се, че няма никаква платформа в Интернет или в печатните медии, която да следи какво се случва с българската илюстрация и то от много време насам. И т.к. пишейки своята дисертация, се сблъсках с точно този проблем, че не мога да намеря информация за годините от 90-те до днес – какво правят българските илюстратори като изложби, продукция, книги, реших, че е най-лесно вместо да чакам някой да направи такъв сайт или такава медия, да си я направя сама и да обединя на едно място това, което се случва в момента.

– Каква информация предоставя сайтът?

– Започнах да го формирам с търсенето на новини за българските илюстратори и илюстрирани детски книги. Детски визирам най-вече, защото днес само детските книжки имат илюстрации. Останалите са предимно на база корица. Така започнах със събитията и постепенно нещата се развиха до сегашното ниво – актуална информация за самите илюстратори, изложби, събития, представяне на книги, четения, дискусии, анотации за различни книги.

– Как точно работите?

– Аз ги издирвам и търся информация. Основно в Интернет или чрез познати и приятели. Нещо, което българските художници и като цяло артисти не правят е, че никой не си изпраща сам съобщенията до медиите. И това е много грешно като подход, защото ако ти сам не се представиш пред публиката, няма как да очакваш една медия, която и да е тя, да те открие.

Цялото интервю можете да чуете в сайта на БНР.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.