Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Български митологични същества (и къде да ги намерим)?”

Наскоро в социалните мрежи се появи един много интересен личен проект-кауза, която изненада голяма част от родната четяща детски книги публика. Това е авторската книга на Цвета Петрова „Български митологични същества (и къде да ги намерим)?”. Младата художничка е родена през 1994 г. във Варна и завършва бакалавърската си степен по Визуални изкуства във Université Bordeaux Montaigne – Франция. Тази книга е нейният проект, който тя представя за дипломна работа.

„Отделих доста време на това, да избера тема, която няма да ми омръзне и така се захванах с нашите фолклорни персонажи. Книжката се хареса и на преподавателите ми, и на колегите ми, тъй като нашият фолклор е толкова различен от техният, и им беше много интересно да видят нашите герои, както и да ги сравнят с техните.”

Илюстрoваната книжка ни предлага поглед над серия фолклорни същества от българската митология, представени под формата на дневник. Сюжетът проследява мисията на двама млади изследователи, които издирват същества, за които само са чували от легенди и митове. В този дневник можем да видим техните скици и илюстрации, да прочетем за техните преживявания и техните съвети какво да правим, ако случайно се натъкнем на някой недоброжелателен звяр.

Изненадващо е колко много не знаем за собствените си митологични същества. Със същата изненада се сблъсква и Цвета, признавайки си, че за много от представените създания не е и чувала. „Един от любимите ми персонажи е Лесникът, който е добродушен горски дух, който се грижи са всички жители на гората, както и помага на изгубили се пътници.”

Провокирана от големия интерес, който работата ѝ предизвиква, художничката решава да издаде книгата. Не разчита на издатели и агенти, затова се обръщща към онлайн платформата IndieGoGo. За нейна огромна изненада само за 24 часа достига нужната за нея сума. А само две седмици по-късно, проектът ѝ е финансиран на над 300%. Основно подкрепилите я са българи, живеещи в чужбина или чужденци, живеещи в САЩ и Англия. „Изключително съм развълнувана от огромния интерес, и от факта че проекта променя мащаба си с всеки изминал ден.”

В момента Цвета живее в Англия и следва магистратура по „Илюстрация”.

 

Ако искате да подкрепите Цвета Петрова в нейната кампания, можете да го направите в сайта на IndieGoGo.

С Цвета Петрова разговаря Милена Радева.

 

 

One Comment

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.