Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Българските илюстратори на „Пролетния базар на книгата 2017“

Трудно е човек да отсее сред множеството от книги българските автори, а още по-трудно българските илюстратори. Някои имена остават непознати, въпреки дългогодишната си работа за определени издателства, други остават незабележими сред множеството от по-стара продукция или чужди художници. Въпреки всичко ако попитате, всеки издател с радост ще ви ориентира кога-какво е издадено.

Ето какво си намерихме ние днес, основно сред изданията за деца, тъй като решихме че няма да имаме сили и време да се ориентираме сред кориците в различните жанрове.

 

Дългоочаквана бе третата книга на писателката Юлия Спиридонова – Юлка от „жабешката” поредица „Бъди ми приятел” на издателство „Кръгозор”. Слънчевата корица привлича вниманието от пръв поглед и контрастира на фона на останалите книги (смело можем да кажем в целия базар), а илюстрациите… Рисунките на Пенко Гелев са визуална наслада не само за ценители, но и за малките читатели. Ако до този момент не сте се докосвали до тези книги – сега е моментът!

„Къде си, слънце“ на Юлия Спиридонова – Юлка с илюстрации на Пенко Гелев, издателство „Кръгозор“

Истинско бижу в полето на книжната графика е новата книга на издателство „Жанет 45” – „Книга на всички неща” с илюстрации на Люба Халева. Изображенията са концептуални, рязко напускат плоскостта на „детската илюстрация” и предлагат втори план на възприемане на текста. На 1 юни оригиналните илюстрации ще бъдат представени в пространството за срещи „+ това” от 18:30 ч. Друга „чисто нова” книга на същото издателство е втората част на „Весел гъделичкащ смях” на Маргарит Минков, която няма как да пропуснете на щанда.

„Книга на всички неща“ с илюстрации на Люба Халева и „Весел гъделичкащ смях“ на Маргарит Минков, издателство „Жанет 45“

Друг концептуален проект, който ще намерите на същото място е „Блок №4” от Зорница Христова, но на издателство „Точица” с илюстрации на Юлиян Табаков. Горещо ви препоръчваме и книгата „Когато искам да мълча” (макар тя да бе издадена през 2014 г.) с черно-белите рисунки на Кирил Златков, която е задължителна част от колекцията на всеки почитател на красивата и въздействаща илюстрация.

„Блок №4“ от Зорница Христова с илюстрации на Йордан Табаков, издателство „Точица“

И като споменахме терминът „конценптуален” (два пъти) няма как да пропуснем една книга, която бе представена едва преди три-четири дни – сборникът „Спомените им и след това” от издателство „Лексикон”. Що се отнася до текстовете, те едва ли подлежат на определяне, но можем само да подскажем с посока между „потока на съзнанието” и „Дада”. Същото можем да кажем и за илюстрациите на младата художничка Александра Георгиева, които ще провокират всички ваши възприятия.

„Спомените им и след това” с илюстрации на Александра Георгиева, издателство „Лексикон“

Сред най-скорошните изненади на книжния пазар е издателство „Лист”, което започна ударно с три проекта. Първият бе „Котаракът и дяволът” на Джеймс Джойс, илюстриран от карикатуриста Чавдар Николов. Втората изненада е реализирана от младата илюстраторка Мила Янева-Табакова – „Морис, или къщичката на рибаря” от Мери Шели, а вчера в галерия „Арт алея” бе представена и третата – „Пчелица” на Анатол Франс с илюстрации от Любен Зидаров, която можете да намерите „топла-топла” на щанда.

Издателство „Лист“

Едно от най-познатите на всички ни издателство за детски книги безспорно е „ФЮТ”. Те могат да ви предложат широка гама от книги за всякаква възраст. Някои от последните им заглавия са „Таралежко Черешко” с илюстрациите на Лиляна Дворянова, „Приключения с приятели” с чудни илюстрации за най-малките от Биляна Господинова и серията „Във вълшебната гора” (с рисунките на различни художници), която за много от нас си остава любима още от началото ѝ през 90-те години.

Издателство „ФЮТ“

За пръв път на панаира се включва и сайтът „Аз чета” с малък щанд на втория полуетаж. Там можете да откриете писателката Радостина Николова с чудноватите Мотове и новата ѝ книга за елена Ву – „Моите красиви рога” (той – рогът, е само един, но тя ще ви разкаже защо), всичките илюстрирани от Мелина-Елина Бондокова. Мая Бочева-Уики също е там с нейните интерактивни книги-игри и „Добросъците“ на писателя Никола Райков.

Щандът на „Аз чета“ с книгите на Радостина Николова с илюстрации на Мелина-Елина Бондокова и Мая Бочева-Уики.

На новопозиционирания щанд на издателство „Софтпрес“ можете да откриете невероятната нова „Алиса в Страната на чудесата“ с нов превод от Любомир Николов. Илюстрациите са дело на Милена Радева, чиято първа рисунка за книгата беше включена в специално норвежко издание по повод 150 годишнината на книгата. Тези тушови картини определено се различават от всичко, което до момента е предлагано на родния пазар, а форматът е подходящ и за деца и за възрастни.

„Алиса в Страната на чудесата“ с илюстрации на Милена Радева, издателство „Софтпрес“

За огромно наше съжаление не успяхме да се доредим до щанда на издателство „Сиела”, но от първа ръка ви препоръчваме двете издания на Джани Родари „Любими коледни истории” и „Джелсомино в страната на лъжците” с илюстрации на Дамян Дамянов, с които тази година спечели Националната награда „Константин Константинов“.

„Любими коледни истории” и „Джелсомино в страната на лъжците” от Джани Родари с илюстрации на Дамян Дамянов, издателство „Сиела“

Сигурно пропускаме доста нови заглавия на колегите илюстратори, но оставаме на вас да откриете и други добри примери сред морето от чуждестранни заглавия и илюстрации. Базарът продължава до 28 май от 10:00 до 20:00 ч. с вход свободен.

Снимки: Милена Радева

 

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.