Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Българско участие и награда на „Bookill Fest“ 2018

Капка Кънева на откриването на изложбата ѝ „Облак, сянка“ 2018 г.
Снимка: Милена Радева

 Около 1500 илюстрации от 26 страни от цял свят, са се включили в тазгодишния онлайн конкурс на VII Фестивал на илюстрацията на книгата „Bookill Fest“ – Сърбия. Журито, съставено от Слободан Ивков (президент), Сибила Петенджи Арбутина и Сенка Влахович е избрало илюстрациите на 120 автори за изложбата и награди автори от осем страни в категориите поезия и проза, книги за деца и книги, илюстрирани с фотографии. Церемонията по награждаването и откриването на изложбата ще се проведе на 2 юни 2018 г. в 12:00 ч. в Галерията на културния център в Батал в Ново Милошево (Сърбия).

Сред наградените откриваме и името на българската художничка Капка Кънева, която получава награда в категорията за най-добра фото илюстрирана книга. Тя участва с две свои произведения „Ходене на пръсти”, на Желко Иванкович, издателство „Панорама”, София, 2016 и „Преди да ме е отнесъл дяволът” на Стеван Тонтич, издателство „Ерго”, София, 2017 .

В допълнение към изложбата от селектирани илюстрации ще бъде открита и гостуваща експозиция „Награди на Биеналето на Илюстрацията Братислава 2017“, в сътрудничество с Международния дом за изкуство за деца „Bibiana“ от Братислава (Словакия) и фондация „Babka“ Gallery от Коновица (Сърбия).

Фестивалът „Bookill Fest“ се провежда за седми път и е организиран от Културния център „Банат“ и Панаира в Нови Сад. Тази година в допълнение към фестивалната програма, традиционно заемаща място в Нови Сад за първи път ще се проведе и програма в Ново Милошево. Първата част от събитията се състоя през март т. г. на Панаира на книгата в Нови Сад.

Изложбата на избраните и наградени илюстрации, която ще бъде открита на 2 юни в Ново Милошево, ще бъде изложена и на следващия панаир на книгата в Нови Сад през март 2019 г.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.