Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Бяла приказка”

„Бяла приказка”

илюстрации – Милена Вълнарова

И приказките, както хората, си имат настроение и рожден ден! Любимата на няколко поколения „Бяла приказка” от Валери Петров тази година навърши 40 и по случай юбилея се сдоби със самостоятелно издание! То е в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на „Лист” и застава на един рафт до приказките на Марк Твен, Анатол Франс, Мери Шели, Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Даниил Хармс и Гъртруд Стайн.

Илюстрациите, които са хем изящни, хем закачливи, са дело на художничката Милена Вълнарова и предизвикват не само възхищение, ами и желание и ти самият да рисуваш „Бяла приказка”.

Досега творбата е излизала самостоятелно единствено през 1977 г. (изд. „Отечество”, художник Данаил Райков). От 1986-а обаче е включена в сборника „Пет приказки”, заради който през 1988 г. Валери Петров е вписан в почетния списък на Международния съвет за детска книга.

„Бяла приказка” разказва за препятствията, през които минава приятелството и силата да ги преодолееш. Герои в нея са тъжен метеоролог, който пише стихове и приказки, черно коте, избягало от палавия Ваньо, любопитно еленче, хитро лисиче, сънливо мече, свраче, което обича естрадата. След куп премеждия в зимните преспи всеки от тях разбира какво е истинско приятелство.

В образа на метеоролога мнозина ще открият прилики със самия Валери Петров. Приживе големият поет тъгуваше за човешкото в човека, но се надяваше, че то няма да изчезне.

Издателство: Лист

Илюстрации: Милена Вълнарова

Автор: Валери Петров

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.