Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Buchschmuck + Paragraph // Двойно откриване

Scheduled Изложби Новини
Гьоте-институт Map

След дълго чакане Гьоте-институт обяви дата за представянето на резултатите от конкурса BUCHSCHMUCK. Събитието се обединява и с изложбата ПАРАГРАФ на колектива ТИ-РЕ.

Ето и програмата за дългият съботен следобед:

Официално откриване „Buchschmuck“ и съобщаване на победителите – 17:30 ч.

Официално откриване „Параграф“ и представяне от ТИ-РЕ – 18:00 ч.

По-рано тази година Гьоте-институт проведе конкурса за илюстрация по литературен текст „Buchschmuck“. По същото време и напълно независимо пък течеше отворената покана „Параграф“, в която от колектив ТИ-РЕ търсиха най-интересните арт книги, вдъхновени или интерпретиращи литературни произведения. Сега двете инициативи се обединяват с общо откриване в двете сгради на Гьоте-институт на 2 юни.

Обединението цели да представи разнообразието в техниките, подходите и стратегиите на художниците за работа с текст и образ. Докато в конкурса на Гьоте-институт става дума за единични изображения, предложения за корици на книги и илюстрации на отделни сцени от (немскоезични) книги, то проектът „Параграф“ е насочен изцяло към специфичния формат на арт-книгата.

Десетте финалисти в конкурса „Buchschmuck“ ще бъдат представени в изложба в Езиковия център на Гьоте-институт на ул. „Бенковски“ 11. На откриването от 17:00 ч. ще бъдат съобщени и победителите в конкурса, избрани от жури в състав Кирил Златков, Мая Разбойникова-Фратева, Зимоне Брахман-Босе и Стефка Цанева. Финалисти в конкурса са: Александър Медведев, Андреа Попйорданова, Анна Симеонова, Борислава Караджова, Вяра Бояджиева, Вяра Бояджиева, Лиляна Дворянова, Омана Кацарска, Радостина Пенева, Сирма Карагьозова

Час по-късно, в 18:00 ч. ще се състои и официалното откриване на изложбата „Параграф“ в сградата на Гьоте-институт на ул. „Будапеща“ 1. Публиката ще може да се срещне и с организаторите от колектив ТИ-РЕ, както и с някои от авторите на книгите в изложбата. Изложбата ще покаже творбите на авторите Александра Димитрова, Aлина Папазова, Деси Найденова, Елица Маринова, Kaрина Добрева, Мартиан Табаков, Михаела Ангелова, Михаела Кръстева, Никол Дечева, Ния Пушкарова, Омана Кацарска, Поликсена Стаматова, Ралица Стратиева, София Попйорданова, Теодор Генов, Toма Гълов, Яел Тайг. Техните творби въплъщават различни интерпретации на авторски текст и използват различни материали, като от хартия, метал и гипс, в стремежа си да предоставят друг поглед на това какво е книгата.

Специално за литературната тематика на двете изложби откриването ще бъде в удължен формат от 15:00 до 19:00 в събота на 2 юни. В този по-широк от традиционния вернисаж времеви диапазон публиката ще има възможност да разгледа изложбите, да се запознае с произведенията, които са илюстрирани, да разгледа участващите книги.

Откриване: 2 юни 2018 г., 15:00 ч.

Място: Гьоте-институт – ул. „Бенковски“ 11 и ул. „Будапеща“ 1. 

Закриване: 22 юни 2018 г.

Източник: FB event

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.