Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

ЧЕСТИТ ДЕН НА ДЕТСКАТА КНИГА 2019!

За поредна година организацията IBBY отбелязва Международния ден на детската книга, който както много пъти сме споменавали, от 1967 г. се празнува на рождения ден на писателя Ханс Кристиан Андерсен. Тази година честта се пада на държавата Литва, а ето и тяхното послание за 2019 г.

Книгите ни помагат да намалим скоростта

Бързам!… Нямам време!… Довиждане!… Чуваме такива думи почти всеки ден, не само в Литва, която е в самия център на Европа, но и на много други места по света. Не по-рядко чуваме, че живеем в ерата на информационното претоварване, припряността и бързината.

Но ако вземете книга в ръцете си, веднага усещате промяна. Изглежда, че книгите имат това прекрасно качество – те ни помагат да забавим темпото. Щом отворите една книга и се потопите в нейните спокойни дълбочини, вече не се страхувате, че нещата ще се разбъркват с влудяваща скорост, докато не спрете да виждате около вас. Изведнъж се надявате, че не трябва да излетите като прилеп от ада, за да извършите някаква спешна работа от малко значение. В книгите нещата се случват спокойно и в точно определен ред. Може би защото страниците им са номерирани, може би защото страниците шумолят нежно и успокоително, докато ги прелиствате. В книгите събитията от миналото спокойно срещат събитията от бъдещето.

Вселената на книгата е широко отворена; тя щастливо слива реалността с въображението и фантазията. Понякога се чудите дали в книга или в живота сте забелязали колко красиво капе топящият се снега от покрива или колко приятна за окото е стената на съседа, обрасла с мъх. От книга или от реалността знаете, че плодът на офика е не само красив, но и горчив? В книга или в действителност лежахте в лятната трева, или с кръстосани крака, гледайки облаци, плаващи по небето?

Книгите ни помагат да не бързаме, книгите ни учат да забелязваме нещата, книгите ни канят или дори ни карат да седнем за известно време. Обикновено четем седнали с книга на бюрото или в ръцете ни, нали?

А преживявали ли сте друго токова чудо – когато четете книга, книгата да ви чете? Да, разбира се, книгите могат да четат. Те четат по челото, веждите, ъгълчетата на устните ви, когато те се издигат и падат, но преди всичко книгите четат по очите ви. И гледайки в очите ви, те виждат… Е, знаете какво!

Сигурен съм, че книгите никога не са отегчени, когато са в ръцете ви. Някой, който обича да чете – било то дете или възрастен – е много по-интересен от някой, който не се интересува от книгите, който винаги се състезава срещу часовника, който никога не е имал време да седне, който не забелязва много от това, което ни заобикаля.

На Международния ден на детската книга, желанието ми за всички нас е: Нека има интересни книги за читателите и интересни читатели за книгите!

Текст и илюстрация на плаката: Kęstutis Kasparavičius

Източник: IBBY

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.