Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Честит рожден ден, Болоня! 60 години Bologna Children’s Book Fair!

Панаира на книгата в Болоня 2023 г.
Панаира на книгата в Болоня 2023 г.

След три години ковид рестрикции, най-накрая отново се виждаме в и с Болоня. Всичко е като в доброто старо време, нищо не се е променило и в същото време всичко е някак по-различно. Дали ние, дали Болоня, дали светът се промени за тези три години – не знам, но не само червеният килим в панаира е станал оранжев, но и темите ни за разговор са станали някак по-сериозни и обрани. Днес вече не си говорим за утопии и възвишени идеи и цели, които един ден да направят света ни по-добър и идеален, днес си говорим за децата мигранти, за войната в Европа и за разрушенията в Турция и Сирия – теми, които не само не останаха подминати, но и бяха фокус във всеки един момент.

Кметът на Болоня, Матю Лепоре обяви, че каузата на тазгодишния панаир на книгата е „Запазването на свободата върху книгите и това, че никой не може да ни я отнемем.”, което беше своеобразна препратка към войната в Украйна. Елена Пацоли (директор на експозиционната дейност) от своя страна изтъкна, някои от най-важните точки в това издание – изложбите, секцията посветена на AI и жените в бизнеса. Тя покани всички гости да се разходят между щандовете на панаира и след две дълги дигитални години, да се докоснат до книгите, които са създадени в този период. Не на последно място, тя поздрави всички украински издатели, които успяха тази година да се присъединят към панаира, за да се чуе техния глас.

И нека ви разходим набързо из панаира, който определено не може да бъде обхванат нито физически, нито психически в рамките нито на един, нито на четири дни.

Тази година държава на фокус е Гърция и както заместник-министъра на културата на Гърция – Николас Ятроманолакис каза: „Сигурен съм, че всички знаете, че гърците от векове са невероятни разказвачи на приказки – от елинистическата поезия до днешните нобелови лауреати. Но това, което искаме да покажем тук тази година е настоящето и бъдещето на литературата ни.”

Няма да коментирам щанда на АБК, който е финансиран от Министерство на културата, уморих се от тази вятърна мелница, смятам, че и вие се уморихте, и АБК се е уморило (поне така изглежда), и всички други са уморени от това „нещенце”. Едно обаче ми направи впечатление спрямо предходните години – днес повечето щандове са по-обрани откъм пищност, по-сериозни са, с по-малко показност и повече въздух на експозиционното пространство. В същото време тоновете книги те заливат като шарена вълна и започваш да мигаш в картинки и цветове.

Изложбите и този път никнат във всяка зала: Изложбата на илюстраторите за 2023, на носителката на наградата Ханс Кристиян Андерсен за 2022 – Сузи Лий, 60 години Болоня, „Илюстрованата Украйна”, Ars in Fabula, Children Spectators (в която участва и Тонка Узу) и дори само изложбите да обиколите в тези четири дни, няма да можете да запомните и половината от имената или творбите, които ще привлекат вниманието ви.

На втория ден от панаира се състоя обявяването на наградата „Астрид Линдгрен”. Кайса Равин, генерален директор на Шведския съвет по изкуствата, произнесе встъпителна реч, а името на лауреата представи Катарина Барахас. Припомняме, че фондация „Детски книги” е номиниращият орган за България от 2016 г. насам, като за шеста поредна година за автор е номинирана Юлия Спиридонова, а художниците са Ясен Гюзелев и Стела Драйс. Ето и кой грабна „малкия Нобел” тази година: американската писателка Лори Андерсън!

И като казвам, че нещата някак се усещат „като по старомо” си припомних и някои болонски традиции като стената на илюстраторите и безкрайните опашки за интервюта и преглеждане на портфолиа.

Още снимки можете да разгледате в албума ни във Facebook, очаквайте и видео от цялостната обстановка на Болоня, което специално ще обърне внимание именно за илюстраторската гледна точка, а с Болоня ще се видим отново през 2024 г.

Аrrivederci, Bologna!

Текст и снимки: Милена Радева
(От сайта „Българска илюстрация“ припомняме, че можете да ползвате нашите материали, с изричното посочване на източника.)

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.