Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Честит рожден ден! Сайтът „Българска илюстрация“ стана на 4 години! 

Как се изтърколи още една година, така и не разбрах. Но ето, факт, сайтът ни навърши 4 години. Какво сме свършили за този период? Мисля равносметката на петилетката да оставя за догодина, хем да изглежда по-внушително, хем да видим, дали ще успеят да се сбъднат желанията, докато духваме четирите свещички днес.

И понеже рожденикът черпи, ето всъщност какви са големите новини и какво се случва бекстейдж в сайта, а аз искрено се надявам в следващите месеци все по-често да имаме поводи да си говорим за тези неща.

Навярно сте забелязали, че в началото на годината сменихме логото на сайта „Българска илюстрация“, това беше крайно нужна стъпка, защото предходното, нека си го признаем – беше ужасно. С новата „книжка“, както доста колеги я наричат, се опитахме да създадем и идентичността на новите цели и задачи на сайта, защото от тук нататък предстои много работа. Не, че това в момента е новина, ама… да си кажем.

 

Логото на „Биеналето на илюстрацията“, вече познавате добре. То варира цветово, така че да  разграничаваме изданията в годините. Логото е основната визия на цялостното събитие и него виждате както на корицата на каталозите, така и на плаката. С новия сайт на Биеналето, успяхме да отделим новините, които са предназначени за самото събитие и да улесним информационния поток, за което съм крайно благодарна на Виктор Александров, който пое тази тежест и моите „само малко по-наляво, моля те!“.

 

Ето и първата изненада на рожденика! В края на 2020 година, успяхме да регистрираме СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ИЛЮСТРАТОРИ! Тук работата, която предстои, ще е много, затова ще се случва постепенно, но искрено се надявам да е от полза за всички колеги, дори за тези, които не се занимават пряко с илюстрация и дизайн. Ще си говорим за цени, за пари, за права, за авторство, за договори, за данъци, за изложби, за проекти, за книги, за събития, за ивенти, за акции, за организации, за членски внос, за ползи и за още много, много неща. В момента подготвяме сайта, а изненадите тепърва предстоят. И преди да сте попитали – да, всеки е поканен да се присъедини и не, няма ограничения!

 

И може би най-интересното и най-любимият ни „подарък“ тази година е, че… барабани, моля! Започваме издателска дейност! Първата книга вече преживя редактор и коректор, чака да влезе за дизайн и предпечат, и понеже защо трябва да просто, като може да е сложно, чакаме и един много важен документ от Министерство на културата. Плановете са да излезе от печатница в началото на есента, ако не ни мине COVID път, а вие стискайте палци!

И така… четири години си отлетяха като на шега. През това време остаряхме, не поумняхме, но пък имаме чудесно детство с много книжки и илюстрации. Всичко върви по план, понякога по план Б, но пък винаги е забавно благодарение на вас, които ни четете, споделяте, следите, участвате в нашите изложби, инициативи и ни се „връзвате на акъла“, както често казва майка ми.

И преди да духнем свещичките, макар че нямаме торта, БЛАГОДАРЯ ви, че сте до нас, до мен, през всичките тези години!

– Милена

ПП: специални благодарности на Светослав Станков, който ми помогна за извеждане на стилизацията!

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.