Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Честит Световен ден на книгата и авторското право!

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Денят е празнуван за първи път през 1995 г. Идеята за този празник произхожда от Каталуния, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

Световният ден на книгата и авторското право е празник за популяризирането на книгите и четенето. Всяка година, на 23 април, се провеждат тържества по целия свят, за да се признае магическата сила на книгите – връзка между миналото и бъдещето, мост между поколенията и между културите. По този повод ЮНЕСКО и международните организации, представляващи трите основни сектора на книжната индустрия – издатели, книгоразпространители и библиотеки, избират град за Световна книжна столица, които чрез собствените си инициативи да представи празненствата на Деня до 23 април на следващата година.

23 април е символична дата в световната литература. Това е датата, на която няколко известни автори като Уилям Шекспир, Мигел Сервантес и Инка Гарсиласо де Ла Вега са починали. Тази дата е естествен избор за Генералната конференция на ЮНЕСКО, която е проведена в Париж през 1995 г., за да се отдаде световно признание на книгите и авторите, насърчавайки всеки да има достъп до книги – най-красивото изобретение за споделяне на идеи отвъд границите на човешкото пространство и времето, както и най-мощните сили за изкореняване на бедността и изграждане на мира

Подкрепяйки книгите и авторските права, ЮНЕСКО се застъпва за творчеството, разнообразието и равния достъп до знания, като работи отвъд границите – от мрежата на творческите градове на литературата до насърчаването на грамотността и мобилното обучение и разширяването на отворения достъп до научни знания и образователни ресурси. С активното участие на всички заинтересовани страни: автори, издатели, учители, библиотекари, публични и частни институции, хуманитарни неправителствени организации и средствата за масово осведомяване и всички, които се чувстват мотивирани да работят заедно в това световно честване на книги и автори, Денят се превръща в платформа за събиране на милиони хора по целия свят.

Всяка година се провежда голямо тържествено събитие в централата на ЮНЕСКО. Книжарниците, издателствата и художниците са приканени да споделят своята страст към книгите и четенето чрез практически семинари (типография, илюстрация, книговезване, манга и др.) за младите. ЮНЕСКО искрено ви кани да се присъедините към това пътуване с нас и да се грижите за книгите като ценен инструмент за споделяне на знания, взаимно разбирателство и откритост към един разнообразен свят.

Тази година ЮНЕСКО и цялото семейство на ООН отбелязват 70-годишнината на Всеобщата декларация за правата на човека, която включва свободата на изразяване и правото да се ползват от предимствата на научния прогрес. От тези права произтича свободата за публикуване, за пръв път въплътена във Конвенцията от Флоренция от 1950 г., в която ЮНЕСКО настоява за сътрудничество между народите във всички сфери на интелектуалната дейност, включително „обмен на публикации, предмети от артистичен и научен интерес и други информационни материали „.

Съответно, различни събития от Световния книга и Деня на авторското право 2018 ще се провеждат по целия свят, за да отпразнуват силата на книгите, за да ни съберат и да предадат мъдростта между различните култури. Нещо повече, в седалището на ЮНЕСКО ще се проведе голямо събитие за празненства (включително семинари, изложби, лекции и др.), за да се предложи на обществеността по-отблизо всеки един от 30-те членове на Декларацията, както и свързаните с тях материали и действия. ЮНЕСКО, в партньорство с Международната асоциация на издателите, Международната федерация на книжарите и Международната федерация на библиотечните асоциации и институции, искрено Ви приканва да отпразнувате дара на Всеобщата декларация за правата на човека и по този начин да утвърдите трайните принципи и стандарти за човешките права, които тя помогна да се установи.

През 2018 г. Атина, като Световна столица на книгата на ЮНЕСКО, поема популяризиранета на книги, четене и организира дейности през годината, която започва с отбелязването на Световния ден на книгата и авторското право на 23 април. Градът на Атина бе избран за качеството на своите дейности, подкрепян от цялата книжна индустрия. Предложената програма за дейности включва срещи с писатели, преводачи и илюстратори, концерти, тематични изложби, поетични четения и семинари за издателски професионалисти.

Източник: UNESCO (и снимка), wikipedia

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.