Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Четвърта национална изложба на българския комикс с международно участие

Scheduled Изложби Новини
СБХ, II етаж Map

Четвъртата национална изложба на българския комикс е посветена на историческите комикси. В изложбата те са разделени в три групи според периода на създаване: от 30-те години до 1944, от 1945 до 1990 и от 1990 до наши дни.

В изложбата са включени творби на повече от 100 автори.

„През 1940 година в брой 22 на вестник „Чуден свят“ е публикувано следното съобщение: „В следващия брой на „Чуден свят“ започва в илюстрации най-хубавата поема на големия български писател Петко Р. Славейков – „Изворът на белоногата!“ Името на художника е Пена Генева! Така че първият отпечатан български исторически комикс е нарисуван от жена!“
– пише в каталога към изложбата Петър Станимиров, секретар на секция „Комикс“ към СБХ, организатор на изложбата.

„Освен разказите в картини на чисто исторически теми добавихме и уестърните, както и някои фантастични истории, чието действие се развива в определена епоха, изхождайки от разбирането, че за създаването на исторически комикс е необходимо да се направи предварително проучване на времето, в което се развива действието, за да се пресъздаде убедително и вярно, като носи и допълнително познание за читателя. На тези критерии отговарят и някои комикси, рисувани в комичен стил, и те също са включени в изложбата. Вярваме, че подобен подход при избора на комиксите е верният път към представянето на неизчерпаемото разнообразие, което деветото изкуство предлага на своите почитатели“, по думите на Александър Въчков.

Каталог

Към изложбата е издаден пълен каталог с текстове от Александър Въчков и Петър Станимиров. Каталогът ще бъде на разположение на посетителите в залата на изложбата.

Международно участие

Организатор на изложбата, която се провежда на всеки две години, е секция „Комикс“ към СБХ.
Паралелно с произведенията на български художници ще бъдат показани и исторически комикси от Румъния и Сърбия. На откриването ще присъстват представители на колегията от двете, страни, с които българските автори поддържат творчески и приятелски връзки. През 2016 е реализиран и първият международен проект съвместно със сценариста от Сърбия Марко Стоянович. Поредната, осма книга от популярната поредица „Вековници“ е нарисувана от 13 български художници. През 2023 съвременни български автори участваха със 140 пана в изложба в Брашов, Румъния.

Откриване: 10 май 2024 г., 19:00 ч.

Място: СБХ, II етаж, ул. „Шипка“ №6

Закриване: 31 май 2024 г.

Източник: СБХ

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.