Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„ДЪГА – разкази в картинки“

Вчера (28 март 2017 г.) в рамките на „Международен София Филм Фест” бе представена премиерата на документалния филм „ДЪГА – разкази в картинки“. Прожекцията започна с кратко представяне на режисьора Мария Николова, която благодари на целия екип и на всички помогнали за реализирането на филма.
Списание „ДЪГА“ започва своето съществуване в края на 1979 г. и излиза регулярно до 1992 г. През 2003-2005 г. се прави опит да бъде подновено неговото издаване, но са реализирани едва 13 броя. Въпреки това, списанието отдавна се е превърнало в легенда, както за купувалите го тогава фенове, които пазят броевете му и до ден днешен, така и за по-младите поколения, които го откриват чрез своите родители или в антикварните книжарници. Именно така започва и филмът за „Дъга” – Леонид Йовчев търси първия брой на списанието излязъл преди 38 години. И въпреки че броят е бил издаден в 150 хиляден тираж, то той е меко казано „рядка находка”.
Авторите на филма ни предлагат една много интересна, закачлива гледна точка към историята на списанието, реализирана чрез интервюта и разкази на художниците, авторите, издателите, феновете и комиксовите герои на „Дъга”. Сред тях ще видите Христо Коцев, който така и не издава списанието, защото то е дадено на ДИ „Септември”, Венелин Вълканов, Владимир Коновалов, Румен Петков, Димитър Стоянов-Димо, Сотир Гелев, Евгений Йорданов, Петър Станимиров и много други. Общо в годините са работили над 30 художника, които въпреки лошата полиграфия, ограниченията в материалите, формата, страниците и идеологията на времето са успели създадат легенда. Огромното количество теми, които се разгръщат в списанието през годините засягат всякакви разкази и литературни произведения. „Нашият чар беше, че ние бяхме ентусиазирани, честни, отдадени до някаква степен на това изкуство – пионери!” казва Румен Петков, а днес техните последователи във FB страницата на списанието са над 30 хиляди.
Тези, които вчера не успяха да присъстват на представянето, ще имат възможността да гледат филма в програмата на Кино „Одеон“ още идната седмица – 10 април, а след това (надяваме се) и с други дати.

Снимки: Милена Радева

2 Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.