Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Докторска защита на Милена Радева

Вчера (9 юни 2017 г.) Милена Радева защити успешно своята докторска теза „Художествената илюстрация в България от 40-те до началото на 90-те години на ХХ век. Тенденции и явления“. Научното жури бе в състав: председател – доц. д-р Бойка Доневска, научен ръководител – проф. Виктор Паунов, доц. д. изк. Незабравка Иванова, проф. д-р Бисера Вълева и проф. д-р Елисавета Мусакова.
Темата на Милена Радева за пръв път разглежда основните тенденции и влияния, които обособяват облика на българската илюстрация в периода между 1944 и 1989 година – определен не само като художествени явления, но и като политическа и социална среда в България и голяма част от Европа.
Конкретният обект – художествената илюстрация – е само част от широкия спектър на илюстрацията на книгата в нейната цялост. В тезата ѝ са включени: илюстрации за детски книги; илюстрации за детско-юношеска литература; корици и илюстрации за художествена литература; библиотечни издания и поредици. Поради различията в тяхната функция и художествени критерии не са включени: научна илюстрация; научни издания и трудове; енциклопедии; учебници; периодичен печат – вестници и списания; тематични сборници; карикатури; комикси. Дисертацията се състои от 260 страници текстова част. Съдържа: увод, пет основни глави и заключение; библиография от 1147 източника; списък с разгледани 120 автори; списък с присъдените награди; списък с 514 илюстрации; албум от 82 страници; каталог с библиографски данни за художниците.
Поздравяваме д-р Милена Радева за успеха и ѝ пожелаваме много творчески успехи в работата ѝ като илюстратор и да продължава да следи и пише за развитието на илюстрацията в България.
Д-р Милена Радева

Научното жури в състав: председател – доц. д-р Бойка Доневска, научен ръководител – проф. Виктор Паунов, доц. д.изк. Незабравка Иванова, проф. д-р Бисера Вълева и проф. д-р Елисавета Мусакова
Рецензия на – проф. д-р Елисавета Мусакова
Рецензия на – доц. д-р Бойка Доневска
Становище на – проф. д-р Бисера Вълева
Становище на – доц. д.изк. Незабравка Иванова
Становище на – проф. Виктор Паунов
Д-р Антон Стайков също присъства на защитата

Последният проект на Милена Радева – сайтът „Българска илюстрация“

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.