Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Достойни, талантливи и сръчни ръце“ – корицата на „Моторни песни“

Корицата на „Моторни песни“ от 1940 г., дело на Б. Ангелушев

На 23 юли се навършиха 75 години от разстрела на поета Никола Вапцаров. „Моторни песни“ е единствената му издадена приживе стихосбирка, която излиза в тираж от 1500 бр. през 1940 г. от печатница „Андреев и Йотов“. Отпечатването е платено от автора, който се подписва „Ник. Йонков“. През 1961 г. Николай Шмиргела описва как точно се е „родила“ корицата на изданието в статия озаглавена „Достойни, талантливи и сръчни ръце“.

„Ще ми се да разкажа и тая „оформителска“ случка: Вапцаров щеше да издава първата си сбирка „Моторни песни“. Поетите тогава харесваха ли я, не я ли харесваха, няма да кажа. Но ние, приятелите му художници, я харесвахме съвсем определено. И решихме да устроим помежду си конкурс. В него участваха: [Александър] Жендов, [Борис] Ангелушев, [Стоян] Сотиров и аз. „Би“ ни Ангелушев – той направи най-добрия проект и книгата излезе с неговата корица.

Това бе израз на нашата любов към „нашата“ книга: тая любов не се мереше нито с хонорар, нито с издателско съревнованиe – тя беше любовта към българската революционна книга, която сега излиза в много и много тиражи и за чието оформление са се заловили достойни, талантливи и сръчни ръце.“

Николай Шмиргела

Материалът е предоставен от Милена Радева

 

 

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.