Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Фототипно издание на „Моторни песни”

В Регионална библиотека е подредена изложба, посветена на 108 години от рождението на Никола Йонков Вапцаров, която включва документи от фонда на библиотеката.
Посетителите могат да видят фототипното издание на единствената издадена приживе стихосбирка на поета (1940 г.) – „Моторни песни” с илюстрация на големия български художник Борис Ангелушев превеждана на редица езици. Показани са още фототипни издания на ръкописните му тетрадки, биографични документи, научни изследвания, статии от периодичния печат, изказвания и стихотворения на световни писатели посветени на големия поет, плочи с изпълнения на негови стихотворения.
Вапцаров отдавна не е само български поет – той е поет на света, достоен посланик на българската култура. Удостоен е посмъртно с международната награда за мир през 1952 г., връчена на майка му Елена Вапцарова през 1953 г.
Представени са още една малка част от стиховете, посветени на поета на Янис Рицос, Мануел Идалго, Ганга Вимал, Николай Егоров , Кемал Йозер , както и думи за него на Джеймс Олдридж, Джон Чийвър, Пиер Гамара, Сергей Михалков и Азис Несин.

За първото издание на стихосбирката на Н. Вапцаров сме ви разказвали и ние в статията „Достойни, талантливи и сръчни ръце“.

Снимки и текст: Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ – Кърджали

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.