Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Frankfurter Buchmesse Ден 2 – С една дума… „каталози”

Оставяме родната „ку тура” настрана, напускаме щанда и тръгваме на „екседиция” (както казва великият мислител Мечо Пух). Горе-долу това е, което правят всички големи, не-толкова-големи и съвсем-не-големи издателства, когато дойдат тук. С чанти и куфарчета в ръка, всеки е пратеник на нещо – „издателство” е най-прозаичното в случая, тук са представители на печатници, агенции, посредници, общности на издатели/писатели/илюстратори, фабрики за хартия, мастила, играчки и всичко, за което дори не можете да се сетите. Какво обединява всички тях, освен желанието им за внос и износ на собствената им търговия? Това са каталозите. Те са буквално навсякъде. Дебнат на купчини и планини от всеки ъгъл, а ако заплеснеш поглед нанякъде буквално скачат в ръцете ти.

Шегата настрана, но наистина каталозите на панаира във Франкфурт са едно от най-ценните неща, а всъщност са безплатни. Защо всеки си прави труда да печата и да мъкне толкова много и тежка хартия през цял свят? Защото една визитка в случая не върши никаква работа. В каталозите е събрана горе-долу по-голямата част от книжната продукция за годината. Големите издателства обикновено съставят по няколко и тематични каталози, за улеснение на „противника-издател”. Много по-лесно е да представиш на събеседника си малка брошурна книжка, отколкото да го заринеш с тоновете книги, които предлагаш, от които и без това в главата му ще остане една обща цветна маса. До следващата среща или щанд. Затова, прелиствайки синтезираната информация, потенциалният клиент може да добие много по-ясна представа за посоката и политиката на всяко издателство. Разбира се, за да имаш каталог, трябва да имаш авторска продукция, която да представиш.

На българския щанд беше представен трети брой на каталога „Съвременна българска проза“, издаден от Национален център за книгата към НДК. Броят събира 33 сред най-добрите български автори и техните нови книги, излезли в периода юли 2016 – декември 2017 г., а официалната премиера на каталога във Франкфурт е с подкрепата на Национален фонд „Култура“ (!!!). Дали има интерес към този каталог или не – нямаме идея, той си стои там отзад в ъгълчето на АБК. От друга страна не видяхме (ако е имало, а сме пропуснали, се извиняваме) общ каталог съставен от АБК, който да представи продукцията на издателите, които са включени в панаира. Това би трябвало да е ангажимент на асоциацията, която ги представлява, а не „всеки да се спасява по единично”.

 

Но да се върнем към каталозите, от които потенциално бихте имали полза и вие. Малък трик, който можем смело да препоръчаме – внимателно преценявайте какво точно да си вземете. Няма никакъв смисъл цял ден да се разхождате с купчина хартия, която не ви трябва. Отделете достатъчно време на самия павилион, пред който сте се спрели, за да се запознаете с издателството. Ако имате въпроси или търсите контакт – питайте, никой няма да ви откаже информация, в крайна сметка всички сме там именно затова. Ако работите в сферата на илюстрацията се насочете към издателствата с детски книги, картички или комикси. Пространствата и тук са групирани тематично, така че това не означава някакво безкрайно лутане в общо 11 зали. Потенциално там имате най-голям шанс след това да изпратите портфолио, което да отговори на техните интереси. Във Франкфурт трудно ще се доберете до среща на тема „аз съм илюстратор”, по-скоро разходката там е проучвателна, за да се запознаете с издателите, с които следващият път можете предварително да си уговорите среща. За професионалното око събирането на каталози е и едно много бързо сверяване на часовника къде по-точно вие самите се позиционирате като художник. Определено тези каталози отварят не само пазарни идеи, но и очите на всеки.

Ето и къде са се сгушили тези безценни книжки. Повече снимки можете да откриете във Facebook страницата ни.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.