Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Геомилеви дни“ в Стара Загора

На 29 септември 2017 г. в Стара Загора се проведоха традиционните „Геомилеви дни“. Наситената програмата започна в къща музей „Гео Милев“ с поднасяне на цветя на гроба на Милю Касабов и представяне на  драматизацията  „Работна Мецана“ от Леда Милева от малчуганите от ДГ „Светлина“. На обед в парк „Александър Стамболийски“ бяха поднесени венци и цветя пред бюст-паметника на Гео Милев, след което гости от Управителния съвет на Международната фондация „Гео Милев“ се срещнаха с ученици в ППМГ „Гео Милев“. В ранния следобед в Градската художествена галерия, сред изложба от 40 стихотворения с илюстрации за деца от Гео Милев, се излъчи документалният филм на проф. Андрей Аврамов, племенник на Леда и внук на Гео Милеви, посветен на живота и творчеството на голямата Леда Милева. Проф. Аврамов и актрисата Илиана Илиева направиха рецитал по детски стихотворения на Гео. По време на кръглата маса на тема „Творчеството на Гео Милев и Леда Милева за деца“ д-р Надежда Стоянова, преподавател в Софийския университет се спря върху уникалното детско творчество на младия Гео Милев. Проф. Ивайло Христов, преподавател в УНСС и автор на книгата „Леда Милева – литературна анкета“ сподели спомени за „естествения и земен човек Леда – една жена от европейски тип с аристократично поведение и генератор на идеи, поет и преводач, директор на БНТ и представител на ЮНЕСКО“ и др. Той акцентира и върху „културния й подвиг“ да събере и запази творчеството на именития си баща.

Виолета Цонева, снахата на Леда и нейна вярна съратница, представи новосъздадения сайт на Международната фондация „Гео Милев“ ledamileva.com. Той съдържа богата информация за живота и творчеството на Леда, пълно родословно дърво, богат снимков материал, документи и вещи, дарени от Леда в музея на Гео Милев в Раднево, информация за създаването на Международната фондация и Геомилевите дни, носителите на наградата „Гео Милев“ и др.

През 2020 г. ще се честват 100 години от рождението на Леда Милева. По този повод  фондацията обявява конкурс „С автограф от Леда“ . Целта е да се съберат книги от цяла България, където поетесата е дала автограф с кратка анотация на събитията по този повод.

На поредните Геомилеви дни издателят Иван Гранитски, председател на Международна фондация „Гео Милев“ и един от организаторите на събитието представи книга с нови изследвания за творчеството на Гео Милев. С този том поредицата за духовното наследство на великия творец през последните години стават общо 15. На младата публика, която присъства на церемонията по откриването на изложбата и връчване на наградата на фондацията, беше представена и книгата „Сребърното звънче“. Тя включва произведения на баща и дъщеря Милеви, с прекрасни илюстрации на художничката Миглена Константинова.

Националната награда на името на Гео Милев тази година беше връчена на 84-годишния писател и драматург Панчо Панчев – Дядо Пънч. Той е автор на 50 пиеси, над 20 от които за деца, които са поставяни на различни сцени в България и в чужбина.  Писал е и във всички други литературни жанрове. Неговата пиеса за деца „Приказка за калпаците“ е играна на практика във всички европейски страни.

Наградата „Гео Милев“ е учредена през 1997 г. със съдействието на общините Раднево и Стара Загора  и  се връчва на 2 години . Нейни носители са:

  • 1997 – Бойко Ламбовски: поет, публицист, есеист
  • 1999 – Яна Добрева: драматург
  • 2001 – Никола Тороманов: художник-сценограф
  • 2003 – Валери Станков: поет, публицист, есеист
  • 2005 – Рашко Стойков: поет, драматург, сатирик
  • 2007 – Георги Константинов: поет, есеист, публицист
  • 2009 – Иван Гранитски: литературен критик, поет, публицист
  • 2011 – Ружа Маринска: изкуствовед
  • 2013 – Леда Милева: поет, преводач, публицист
  • 2015 – Александър Шурбанов: преводач, поет

Източник и снимки: Долап БГ – Росица Ранчева

Андрей Аврамов и Илиана Илиева
Дядо Пънч
том с избрани творби за деца и юноши на Гео и Леда Милеви с илюстрации на художничката Маглена Константинова
Кръгла маса на тема „Творчеството на Гео Милев и Леда Милева за деца“

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.