Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Глория Шуглева и нейната биографична „Art of Glory“

Здравей, Глория, не мога да не те хвана от вратата и директно да не те попитам – кажи сега каква е тази книга, която си ни подготвила за представяне в края на ноември 2021 г.?

Идеята или по-скоро мечтата за книга се зароди преди повече от 3 години, но тогава не се чувствах достатъчно добра и подготвена, че да направя тази крачка. Избутах я назад в съзнанието си я оставих да порасне и да се развие бавничко. През последните няколко години работех над уменията си в дигиталното рисуване, създавах илюстрации и уроци (за Patreon) и постепенно пълнех една огромна папка с материали.

В началото на 2021 си казах, че вече е време, че никога няма да се чувствам напълно готова и безстрашна, за да я публикувам, а изолацията тази година ми даде достатъчно допълнително време, за да работя над нея.

Как изобщо се мотивира за нея и кои бяха примерите (книги и/или автори), които те инспирираха (много я обичам тази толкова българска дума), да създадеш тази книга?

В интерес на истината “art book” е доста нова и непонятна концепция за българските издателства. Опитах се да открия подобни книги в най-големите книжарници, но без успех. Ще започна като обясня какво е “art book”, защото съм сигурна, че ще има хора, които за пръв път срещат това определение.

Art book е сборник с творчество, може да бъдат илюстрации, картини, фотографии и т.н., накратко албум с най-гордите творби на даден творец. Първите такива книги, до които се добрах, бяха “Art of Loish” и “The Sketchbook of Loish” на Lois Van Baarle (моя много любима илюстраторка), след това открих “Sketch every day” на Симоун Грюневалд. Постепенно открих и книги на български творци – “Draw with Angel” на Ангел Ганев, “Inspire”на Виктор Калвачев, “The art of Eliza Ivanova” и “Art of Miro Petrov”. Всички тези книги ме мотивираха изключително много и също така ми дадоха посока на действие.

Тъй като това интервю ще излезе онлайн преди книгата какви тийзъри ще ни пуснеш? Дай малко вътрешна информация.

Мога да издам това, че книгата ще бъде 120 страници с твърди корици. Има няколко раздела като например “Творчески път”, “Първи стъпки в дигиталното рисуване” и “Стъпка по стъпка” където показвам процеса си на работа при различните си илюстрации. Но ако трябва да съм честна, любимият ми раздел е “Научено с времето”, в него разказвам и показвам за уроците (и триковете), които научих с времето и практиката като “Зона на комфорт”, “Цветна редакция” и “Социални мрежи”.

Друго нещо, което мога да издам е, че книгата може да бъде поръчана като pre-order до 25.11.21 в комплект с принтове, стикери и значка от тук.

Проследихме куеста ти онлайн в YouTube канала ти, коя стъпка (освен търсенето на правилната врата в НБКМ) беше най-трудна за теб?

Още когато планирах всичко това в началото на 2021 си казах “Колко интересно би било (поне за мен) да видя целия този процес на създаване на книга…” и така се роди поредицата “Art of Glory”, в която споделям процеса си в кратки епизоди от планирането, търсене на печатница, работа с редактор, дизайн на корица и страници, организиране на събитие и още милион малки неща, за които никога не бих се сетила предварително. А най-трудната част за мен бе писането на текстовете, защото често в главата ми е хаос и прехвърчат различни идеи и концепции, но когато пишеш текст, който е за друг, този текст трябва да е четим и лесен за възприемане. Тук е моментът, в който искам да благодаря на Юлиана Лефеджиева за редакцията и всички насоки.

(Тук е мястото да споделя, че съм фен на канала на Глория и се смях през сълзи на историята за ISBN-a, а тук можете да гледате нейния канал и да се абонирате за него – GloryArt – б.а.)

 

Успех на теб и книгата, защото веднъж излязла, сама знаеш, тя си заживява собствен живот. Какво би ѝ пожелала?

Не се бях замисляла, но много бих искала да ѝ пожелая да попадне в правилните ръце. Бих искала да бъде прочетена от хора, на които би им била полезна.

И накрая – какво би казала на всеки, който го е страх да влезе в печатница?

На всеки, който иска да издаде нещо свое, бих казала, че не е нужно да работиш с издателство, не е нужно да отпечаташ голям тираж, не е нужно да работиш с най-голямата печатница. Нужна е идея, труд и добър екип.

Цветни проби в печатницата

Благодаря ти и ще се видим на откриването на изложбата и представянето на книгата. Не забравяйте – 30 ноември 2021 г., „Кафе алтруист”, ул. „Екзарх Йосиф” №49, 19:00 ч. Носете маски и… какво друго да си носят? Глория, я ги покани ти 😉

С най-голямо удоволствие бих искала да поканя всеки, който се интересува от дигитално и традиционно рисуване (дори сега да предприема първите си крачки) на представянето на първата ми книга с илюстрации “Art of Glory” на 30 ноември в кафе Алтруист (ул.ул. „Екзарх Йосиф” №49 от 19:00 ч.) – тук е Facebook събитието. Освен да се видим и да побъбрим, да ви покажа книгата, ще има винце и нещо малко за хапване, поне за първите.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.