Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Глория Шуглева ни разказва за „Мастилени отвари“

 

Преди повече от три месеца във Facebook се появи ивент, който щеше да се състои далееееч във времето и пространството, т.е. на 1 март 2018 г. Събитието гласеше „Книжка за оцветяване „Мастилени отвари“ от GloryArt„. И ето, днес Глория Шуглева ни запознава отблизо с вече реализирания си проект:

Как се роди „Мастилени отвари”?

Идеята се роди през септември миналата година, когато малко по малко започнах да мисля за предизвикателството InkTober (рисуваш всеки ден по една рисунка с мастило по предварителен списък с теми). Но исках да действам по свой списък с теми и накрая се получи това имаше много млади рисувачи, които се присъединиха и качваха своите рисунки с моите теми. Беше яко, чувстваш се част от нещо и споделяте емоцията.

В началото си мислех „Ще направя мини art book” с всичките илюстрации, но след това осъзнах, че това не би дало толкова стойност, колко книжка за оцветяване, където човекът може да се включи в процеса на рисуване и заедно да създадем рисунката.

Пропускаш фактора „издател” – защо? По-лесно или по-трудно е да самофинансираш или да продаваш „на зелено” изданието си?

В интерес на истината „бая се бях засилила“ към издател и писах на 5-6 издателски къщи, но отговорът все беше „в момента не вървим в тази посока“, „благодаря и успех в проекта“ или без отговор. Беше неприятно да разбереш, че не те подкрепят, но в крайна сметка, ако сам не вярваш в мечтите си, кой друг би повярвал. Знам артисти, които публикуват в zines, art books, комикси в малки тиражи, като се самофинансират чрез kickstarter или pre-order. Винаги има повече от един начин нещата да се случат. Да, по-трудно е сам да си си редактор, арт директор, мениджър, издател, чичкото който плаща, но хубавите неща не стават лесно. Така се стигна до момента (днес), в който седя печатницата и си избирам хартия.

Разкажи ни малко повече за книгата – концепция, история, илюстрациите, начин на работа и реакциите, които получаваш.

Очарована съм да видя, че хората (от всякаква възраст) се радват на идеята и поръчват книжката, и за тях, и за подарък и не ме подкрепят само мама и приятели. Много съм благодарна и това ме нахъсва да създавам все повече и повече неща, които да радват както мен, така и останалите.

Тъй като съм луда по Хари Потър-ски истории, вещици, русалки, митология и т.н. не се колебаех за концепцията. В нея присъстват вълшебни създания, магия. За всяка една от тях използвах една и съща четка, мастило и хартия. Исках щом ги погледна да са малки частици от нещо по-голямо и цялостно.

Това е първият ти авторски проект. Защо започваш с книжка за оцветяване, която от своя страна има история, но няма разказ?

Не съм много силна на думи, словото някак ми обягва. Автор може да говори и пише с часове, а аз от друга страна обичам да кажа 2 думи и това е. Но ако се загледате всяка една от илюстрациите разказва малко за мен (тази информацията не бе споделяна до момента)

Имам жълти кецове, които обожавам.

Хари Потър едва от любите ми истории

Sailor Moon е първият анимационен сериал, в който се влюбих.

Мечтая за дом пълен с растения. Това е малко невъзможно, защото ги убивам за дни…

Ти си създател на сайта сreativU и активен влогър. Какви са твоите по-глобални впечатления относно книгите, илюстрацията и арт-света?

Като човек, който тепърва напипва почвата (опитът ми на илюстратор е няколко години), мога да кажа, че има много хора, кои рисуват или се интересуват, но не предприемат нищо и не се борят за целите си по простата причина, че не знаят как. Иначе казано липсват примери за подражание, а дори да има, на тях им липсва медийна подкрепа и малко хора знаят за тях. Именно затова създадох creativU, където преди 3 години започнах да пиша за български артисти и проекти. Преди година и половина стартирах канала ми в YouTube, където целта ми бе да покажа какво се случва зад една рисунка, колко труд отнема и в същото време колко е забавно. Тези неща щяха да са ми толкова полезни когато бях малка (и нямаше интернет) и нямаше от кого да се уча.

Какви са следващите ти арт планове и какво ще ни подготвиш за Inktober 2018?

В главата ми плуват русалки.

Интервюто взе Милена Радева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.