Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Илюстрации „Светът за българския воин“ в РИМ-Враца

Уникална изложба с илюстрации на тема „Светът за българския воин“ беше открита в Регионален исторически музей – Враца. Тя е част от Програмата за патриотично възпитание и от официалната програма на „Ботеви дни 2017“ и беше организирана по инициатива на народния представител от Обединени патриоти и член на ръководството на ВМРО Красимир Богданов.

Авторът Димитър Димитров е дългогодишен журналист в българската секция на ББС – Лондон и в продължение на 25 години е събирал публикации от водещи европейски издания и пасажи от книги на западни кореспонденти, отразявали ключови моменти от българската история. Оригиналните текстове са на английски, френски, немски, италиански и други езици, както и множество илюстрации, които са сканирани, а към тях е приложен преводът на български, разкри Красимир Богданов.

Той разказа, че изложбата „Светът за българския воин“ се базира на издадените вече 2 книги от трилогията, като включва и елементи от книга трета, свързани с Освобождението на Македония и Добруджа през Първата световна война. Добавени са и някои илюстрации и текстове невключени в книгите. Огромната част от материалите никога не са публикувани в България. Има и материали свързани с Враца. Така например по време на Сръбско-българската война „Monde Illustre” изобразява на челната си страница записването на доброволци в града. Няколко години по-късно италиански граф посещава Враца, описва гарнизона и се среща с учили в Торино български офицери.

Според Димитър Димитров европейските печатни издания започват да обръщат по-голямо внимание на Българите около Априлското въстание и последвалата Руско-турска война.

Интересът са засилва след създаването на ново Българско княжество и нова българска войска. Последвалите събития като Сръбско-българската война, детронирането на княз Александър, избирането на Фердинанд за княз са сред водещите теми на кореспонденции и анализи в публикации на английски, френски, немски, италиански и други езици. Всеобщият интерес към България не намалява и в началото на 20 век, когато страната става независима държава и се превръща в ключова военна сила на Изток, и кулминира през Балканската война и Първата световна война, каза Димитров.

Наистина е удивително колко пъти събития, свързани с България и българите, са водещи новини на челните страници на реномирани издания като „Graphic”, „Illustrated London News“, „L`Illustration”, „Monde Illustre”, „Illustrirte Zeitung”, „Domenica del Corriere” и други. Също така множество автори на книги и статии запознават своите читатели с развитието на българската войска, описват често със суперлативи качествата на българските войници и офицери, разказват за българските военни успехи и несполуки, заяви пред присъстващите авторът.

Той подари на директора на РИМ – Враца Георги Ганецовски оригинални страници от френското списание „Le monde illustre“ с илюстрации и текстове за военното дело във Враца в края на XIX век.

Изложбата беше представена за първи път в България на 21 септември 2016 г. в Народното събрание, последвано от гостувания в Бургас и Велико Търново. Врачани са привилегировани да бъдат едни от първите, които ще се докосната до ценната информация. Изложбата „Светът за българския воин“ е експонирана в малката зала на ХГ „Иван Фунев“ в музея и всички желаещи могат да я посетят през следващите дни.

Източник и снимки: ВМРО

 

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.