Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„Илюстрацията за деца – между манифактурата и истинското изкуство”

Scheduled Новини
галерия „Арт алея” Map
Какво трябва да представлява илюстрацията в детските книжки? Да бъде онагледяване на съдържанието на приказка или учебник, или провокация? Може ли детето да възприеме по-абстрактна рисунка или трябва да бъде конкретна? Важно ли е рисунката да е „красива” в един живописен смисъл или може да е и „по-грозна” от гледна точка на ренесансовата живопис, но красива от съвременен смисъл? Трябва ли още от тази възраст децата да бъдат възпитавани в съвременно изкуство? Патриотичните портрети на наши и чужди исторически дейци, царе и патриарси, могат ли да възпитат у децата „патриотични” чувства или по-скоро досада?
Това са част от въпросите, които искаме да дискутираме в рамките на изложбата на Любен Зидаров към новото издание на издателство „Захарий Стоянов“ – „Николай Райнов Приказки“ – луксозен двутомник, библиофилско издание на български народни приказки и приказки от цял свят.
Изложбата е в галерия „Арт алея” на ул. „Гладстон” 51А в София, датата е 31 октомври, а началото на дискусията е 16 часа. В нея участие са потвърдили досега изкуствоведът Филип Зидаров; художниците Тоня Горанова, Кирил Златков, Сотир Гелев, Пенко Гелев, Мила Янева – Табакова, Ясен Гюзелев; авторите Юлия Спиридонова – Юлка, Виктор Самуилов, Зорница Христова. Много се надяваме, че ще може да присъства и доайенът Любен Зидаров. Всеки, който има отношение към този проблем свързан с нашите деца, може да присъства и да вземе участие в дискусията, която се организира от сайта „въпреки.com” по проекта „Рефлексии” на Програма „Култура” на Дирекция „Култура” на Столична община в партньорство с галерия „Арт алея”.
Дата: 31 октомври 2017, 16:00 ч.
Място: галерия „Арт алея”, ул. „Гладстон” 51А
Източник: FB event

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.