Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Ина Христова, Константин Колев, Люба Дашинова

  Ина Христова е родена през 1988 г. в гр. Чирпан. Израства в Стара Загора и София. Живее и работи в Каталунската столица – Барселона, Испания. Завършва „Изкуствознание” в Националната Художествена Академия София (2011) и след това специализира „Илюстрация“ в Escola Massana, Барселона, Испания (2015).

По време на своето обучение участва в Международен семинар по експериментална графика в Урбино, Италия (2013), стипендиант е в ателието по графика на Escola Massana (2013), също така получава стипендия Erasmus + за практика в областта на илюстрацията и дизайна в Берлин, Германия (2013).

Печели наградата на Асоциацията на Илюстраторите на Каталуня (APIC) – Junceda Futurs Creadors за дипломния си проект „Забранената литература“ 2016.

През 2016 г. Работи по авторски проект в графичното ателие OFF MASSANA и го представя в България – „Мое Обратно“ поезия, графика и фотография, заедно с Виолета Христова и Ани Антонова. Изложбата пътува между Галерия „София Прес“, Пловдивска Градска Художествена Галерия и ХГ „Георги Данчов – Зографина“, Чирпан.

През 2017 открива Espai Brut, ателие – галерия, където преподава графика и илюстрация. Заедно с творческата асоциация, която е двигател на ателието организират изложби и участват във фестивали на илюстрацията и графиката.

Ина Христова е илюстратор на детска и юношеска литература, поезия и проза. Занимава се с графика и експериментира в различни техники за печат.

Илюстрира за Dschungel Wien Theater, Виена, Австрия, A buen paso, Bambú (Combel), Enkuadres, Le Timbre, BCN MES, NOIZ, Испания, в. Капитал , LIGHT, Литературен кръг Смисъл.

https://www.inahristova.com/

https://www.facebook.com/inaillustration

https://www.instagram.com/ina.ink/

Ина Хрисmова “El bufeo colorado” 2017

Константин Колев е роден през 1993 в град Варна.Завършва „НГХНИ Константин Преславски“ с паралелка „Изобразително Изкуство и Английски език“ спец. „Графика“ и продължава обучението си във ВСУ „Черноризец Храбър“ със специалност Графичен дизайн. Константин е илюстратор на свободна практика и e работил основно с клиенти извън България, правейки корици за албуми, дизайн на тениски, лога, банери и други поръчки. За вдъхновение използва тъмните аспекти от изживени сънища на свой познати както и елементи от фолклора. Наскоро почва да превръща илюстрациите си в принтове и стикери, който продава и разпространява по различни фестивали и базари из страната, като месечните базари организирани в ХАЛЕ3 във Варна, както и варненския АниФест. В бъдеще обмисля да издаде сборник, който е компилация от илюстрациите му. Участието му в изложбата „Милениум“ ще му е една от първите му такива изяви.

Консmанmин Колев “Точка на пречупване” 2017

Люба Дашинова е III година студент в Националната Художествена Академия специалност „Книга и Печатна графика“. Завършва НУИИ  „Илия Петров“ специалност „Илюстрация“ през 2015 г., след което е приета в Националната Художествена Академия. През 2017 г. прави оформлението и илюстрациите за новото издание на „Дивите разкази“ на Николай Хайтов. Успоредно със следването си работи на свободна практика.

https://www.instagram.com/lyubizumm/

Люба Дашинова “Капитан Немо” 2016

 

No Comments

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.