Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

„ИЗ-РЕЧЕ-НИЕ” – първата изложба на ТИ-РЕ

За подготвящата се изложба на платформата ТИ-РЕ, ви разказахме още през месец март, когато се срещнахме с Мила Янева-Табакова и Велиана Иванова в Националната художествена академия. В колектива на творческата гриупа са и Виктория Стайкова и Андреа Попйорданова. И ето, два месеца по-късно тяхната първа изложба е вече факт. Тя бе открита на 12 юни 2017 г. в зала „София” на Столичната библиотека.

В конкурса вземат участие 29 творци, като не всички от тях се занимават професионално в сферата на книгата или изкуството като цяло. Идеята на концептуалния проект е да провокира авторите да извадят едно изречение от общия контекст на литературното произведение и да го превърнат в самостоятелна творба. Така в началото, всеки кандидат трябваше да заяви изречението, с което ще участва, а едва след това да създаде книга уникат по него. Сред изречениятя ще откриете както класически произведения, така и по-непознати текстовете, а някои автори са предложили свои собствени творби.

Сред множеството от книги прави впечатление, че акцентът на всички е била уникалната арт книга. Най-различни подвързвания и скрепявания, ни предлага експозицията. Материлите също са са далеч от „обикновената хартия”. Керамични листове, текстилни книжки, страници от фина шкурка и стъклени плочки стоят редом до книги от тоалетна и ръчноправена хартия и фотокниги. Провокацията отправена към посетителите е в две посоки – откриване на текста и пречупване на възприятието за „книга” като пазарен обект. Можете да потърсите своя собствен прочит на всяко от произведенията до 23 юни, разбира се, в Библиотеката. Няма да представяме всяко от произведенията, за да оставим това удоволствие на вашето въображение.

Очаквайте скоро целия албум със снимки в нашата Facebook страница.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.