Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба „Буквите на България – азбука на Европа”

Scheduled Изложби Новини
Полски институт в София Map

По случай 24 май – Деня на българската просвета, култура и на славянската писменост

Изявени майстори на плаката (27 чуждестранни и 3 българи) от 20 страни участваха в мащабен проект, иницииран от Международното триенале на сценичния плакат в София и посветен на българската азбука. Резултат от тяхната работа са проектите на 30 български букви. Колекцията от постери е посветена на България и нейната култура през темата за уникалността и универсалността на българската азбука – една от трите писмености на Европа. Една от буквите – “Ь” e създадена след конкурс между млади български художници и студенти, в който участват повече от 60 проекта на автори до 35 годишна възраст.

Изложбата „Буквите на България – азбука на Европа” е представена в Мадрид, Париж – в рамките на Европейския салон на изкуствата, Ню Йорк, Музея на печата – Токио, в ЮНЕСКО – Париж, Международното биенале на плаката (Колорадо, САЩ), Музея на плаката в Лахти и Финландия.

Откриване: 22 май 2018 г., 17.00 ч.

Място: Оградата на Посолството на Република Полша, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“

Закриване: 30 септември 2018 г.

Организатори: Полски институт в София съвместно с Посолството на Република Полша в България и Международното триенале на сценичния плакат в София

Източник и снимки: Полски институт в София

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.