Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба графика и живопис на Иванна Шмелева по случай 125 г. Университетски Ботанически градини

През тази година Ботаническите градини на СУ „Св. Климент Охридски“ отбелязват своя 125-годишен юбилей. По този случай галерия „Лик“ и ръководството на ботаническите градини представиха изложбата „Магията на цветята“ на художничката Иванна Шмелева в пространството на галерията на 29 юни 2017 г.

Изложбата включва серия графични и живописни творби, представящи стилизирани форми на цветя и растения. В произведенията си авторът с ярки цветове и изразителни линии обрисува красотата на невероятния свят на цветята. Художничката черпи вдъхновението си от честите разходки в ботаническата градина, съзерцавайки уникалните колекции и претворявайки ги в множество скици.

В „Магията на Цветята“, има повече от 40 творби, създадени от автора в различни периоди от творчеството й.

Иванна Шмелева е родена през 1990 г. в гр. Бишнек – Киргизстан. По образование е архитект-дизайнер, завършила е Руско-Славянския Университет в гр. Бишкек. Авторката е участник в различни конкурси и изложби. Носител на награда от Съюза на дизайнерите в Русия за най-добра архитектурна графика.

През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек, Киргизстан бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“, на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата бе вдъхновена и създадена след посещението на авторката в България и се проведе със съдействието на българското общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр.Бишкек.

През 2015 г. в Деня на славянската писменост и култура в Националния музей на Казахстан в гр. Астана, бе проведена изложбата „Страната България“ на която бяха показани графики на авторката. Изложбата бе организирана от Министерството на културата на Казахстан и Българското посолство в Казахстан.

В Руският културно-информационен център в София през 2016 година, се състоя самостоятелна изложба на авторката, „Петербургски етюди“.

Източник: галерия ЛИК; Luxury Life

Снимки: Иванна Шмелева

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.