Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба „Магията на писаното слово“

Scheduled Изложби Новини
Галерия „Мисията“ Map

Една тематична майска изложба посветена на петата годишнина от основаването на магистърска програма „Калиграфия“ към катедра „Плакат и визуална комуникация“ в НХА.

Настоящата изложба представя творби на дипломирани и настоящи студенти в магистърската програма.

Калиграфията сама по себе си е извънредно сложна материя, която изисква от пишещия я, максимална концентрация и изключителна упоритост за постигане на необходимия резултат.

От момента на създаването на тази магистърска програма, хората, които са били част от нея, са именно такива – отдадени до крайност на каузата „калиграфия“. Пет поредни години магията на калиграфията се случва, различна откъм индивидуалност на всеки един студент, и обща като сила и мощ на крайния резултат. Свободата и размаха при изразяване на творческите идеи е несравним с нищо друго, което е очевидно и видимо в работите съставящи настоящата изложба. Интересен е фактът, че тя съдържа творби от т.н. „преди“, „по време на“, и „след“ обучението в магистърската програма, което е реална възможност да се проследи творческото израстване на всеки един от студентите.

Очевидния извод е, че всеки един от тях, независимо от по-нататъшния си път на развитие, пази в сърцето си любовта към калиграфията и прилага нейните принципи – творчески и житейски.

Към изложбата има предвидена и арт-работилница, в която всеки желаещ би могъл да се потопи в магията на калиграфията, с помоща на настоящите студенти от програмата.

Проф. д-р Кристина Борисова
Ръководител на Магистърска програма „Калиграфия“

Източник: НХА

Откриване: 18 май 2019 г., 15:00 ч. 

Място: Галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към МВнР, ул. „Александър Жендов“ №2

Закриване: 22 май 2019 г.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.