Вижсайт за Биенале на българската илюстрация 2020

Изложба на Илия Бешков в ДКИ-КЦ „Двореца“ в Балчик

На 19 април 2017 г. от 13:00 ч. галерията на ДКИ „Двореца” в Балчик „Тихото гнездо” и галерия „Илия Бешков” – Плевен, представиха изложба с творби на Илия Бешков. По повод събитието разговаряхме с директора на културния център – Жени Михайлова.

Над 300 хиляди туристи посещават ежегодно Двореца в Балчик и това е една от основните причини, поради която директорът на музея представя именно тази изложба. „Тези туристи трябва да отнесат най-хубавото от България. За нас би било най-доброто такъв велик художник като Илия Бешков да бъде показан на света. Това е идеята, с която сме започнали и решили оригиналите на карикатурите на Илия Бешков да бъдат видени от повече хора”. Изложбата гостува за пръв път в региона и до този момент експозицията не е била представяна в североизточна България. „Досегът до неговото творчество е лишен от думи. Само неговият талант може да покаже на света колко велик е неговият избор, призвание, гражданската и ценностната му система.”

Сред оригиналите посетителите лесно могат да припознаят политически теми и препратки актуални и днес, макар те да са били публикувани преди повече от 60 години във вестниците „Политическо знаме”, „Земеделско знаме”, „Стършел” и др. Общо 64 са произведенията, които културният център ще покаже на публиката. Изложбата е разделена на два етапа и ще продължи до края на месец юни. През април ще бъдат изложени 34 карикатури на художника рисувани основно след 1944 г., а следващият месец – 30 илюстрации.

Разговорът ни завърши с думите на самия Илия Бешков от неговата автобиографична книга „Словото”: „Били са ми ясни всички човешки идеи, от които са се вълнували хората и самият аз, но никога, никога не съм поставял, която и да е идея на е над човека”.

Снимки: ДКИ „Двореца” – Балчик – тук

 

Изложба на Илия Бешков в ДКИ-КЦ „Двореца“ в Балчик

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.